Mangemillionær Ivar S. Løge (72) mener det er mye å lære av den amerikanske milliardæren Bill Gates. Etter kampanjen under navnet «Giving Pledge» har 34 amerikanske milliardærer lovet å gi bort minst 50 prosent av formuen sin til veldedige formål.
- Jeg skal gi bort mye mer enn det. Det blir det aller meste, for å si det slik. Jeg er enig med Bill Gates i at det ikke vil være bra for hverken barna eller samfunnet om de arver så mye at de ikke behøver å jobbe, sier Løge til Dagens Næringsliv.
Løge har allerede satt av 211 millioner kroner i en veldedig stiftelse, det beløpet utgjør rundt 30 prosent av hans formue.
Løge understreker at motivasjonen også skyldes at det er mange i nød, og at det er bra at man kan bidra.
- Ekstremt bortskjemt del av verden
Også investor Gunnar Hvammen ønsker å gi bort store deler av sin formue til veldedige formål.
- Er det riktig å gi en ung arving ti millioner kroner? Hva skjer da? På to år hadde han levd særdeles utagerende og hadde ikke hatt penger igjen, så vondt vil jeg ikke barna mine, sier Hvammen til DN.
Hvammen sier hans barn ikke trenger å være spesielt optimistiske på at de skal få veldig mye.
- Jeg kommer helt garantert til å gjøre noe med formuen min så den ikke uavkortet går til barna mine. Det er ingen byrde som er større enn å gå i skjørtene til dine foreldre. Med all respekt å melde, vi lever i en ekstremt bortskjemt del av verden. Vi har egentlig ingenting å klage på. Derfor er det enormt viktig at de unge som vokser opp skjønner at penger ikke vokser på trær, de må jobbe for det, sier Hvammen til Dagens Næringsliv.
Lite fra næringslivet
Norske ideelle organisasjoner merker imidlertid lite til givergleden fra næringslivet. Men ingen klager.
- Foreløpig er den tohundrelappen som hver enkelt av oss gir ved innsamlingsaksjoner viktigere enn det formuende personer gir. Det gjør ikke noe at de som har mye gir mer, sier Bernt G. Apeland, kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors, til DN.
I 2009 utgjorde inntektene fra næringslivet 41 millioner kroner, det vil si bare 3,8 prosent av de totale inntektene. Også i Plan Norge er næringslivets bidrag minimalt. De siste fem årene har inntektene fra næringslivet ligget på rundt seks prosent. Ifjor var inntektene helt nede i tre prosent.
Les også:
- Hva skal barna mine med 2-3 millioner når de er 60?
Født til å arve
- Unngå arvekonflikten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.