I en forhåndsomtale av reisen beskriver Næringsdepartementet hensikten med besøket som «å sette ny fart i forhandlingene om en ny handelsavtale».
Norge har som mål å bli det første landet i Europa som får en omfattende tosidig handelsavtale med Kina.
Gedigen mottakelse
Men selv med dette som mål er det klart at Giske får en gedigen mottakelse. Han skal ifølge programmet møte både Shanghais borgermester Han Zheng og minst to medlemmer av regjeringen.
Alle tre er medlemmer av kommunistpartiets ledelse, sentralkomiteen.
Fremst blant de tre er visestatsminister Wang Qishan, som Giske etter planen møter onsdag.
Wang er en av fire visestatsministre og tilhører kommunistpartiets mektige politbyrå. Han ble i fjor rangert som nummer 16 på ukemagasinet Times liste over verdens mektigste politikere.
– Svart humor
– Han er mannen Kinas ledere går til når de prøver å forstå markedene og den globale økonomien, skriver USAs tidligere finansminister Henry M. Paulson i omtalen av Wang i Time.
– Han er besluttsom og spørresyk. Han er en ivrig historiker, liker filosofiske debatter og har en svart humor.
Det ser altså ut til at Giske kan få et interessant møte.
Shanghais borgermester Han Zheng var sist i det internasjonale søkelyset da han møtte USAs president Barack Obama. Han har hatt som hovedoppgave å gjenopprette tilliten til Shanghai-ledelsen etter at forgjengeren ble sparket på grunn av omfattende korrupsjon, men hadde problem med å holde alle medlemmene av Obamas delegasjon våkne med sin noe kjedsommelige redegjørelse om Shanghais situasjon.
Det tredje sentralkomité-medlemmet Giske møter, er Kinas samferdselsminister Li Shenglin.
Menneskerettigheter?
Giske skal i tillegg til å møte kinesiske ministre, blant annet holde et foredrag på et seminar i Beijing om næringslivets sosiale ansvar. I Shanghai skal han også ha pressekonferanse.
Giske har i dagene før sin avreise til Kina ikke hatt tid til å besvare spørsmål fra NTB om Kina-reisen, tross gjentatte henvendelser.
Til Dagbladet sier næringsministeren at han vil stille krav om menneskerettigheter i forbindelse med forhandlingene om handelsavtalen, men er vag om hvordan det skal skje.
– Det er grenser for hva man kan oppnå gjennom handelsavtaler, sier han.
– Men handel virker også utviklende gjennom at norske bedrifter overfører sin kultur og sine verdier, sier Giske til Dagbladet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.