Skifter LO prinsipper med sol og vind? Det kan se slik ut. I høst var LO-leder Roar Flåthen knallhard i sin karakteristikk da styreleder Stein Erik Hagen i Orkla varslet salg av eierandelene i solenergiselskapet Rec.

– En kynisk kapitalist, sa Flåthen, som var bekymret for utenlandsk eierskap.

Næringsminister Trond Giske var avslappet.

– For meg er det viktigere at det kommer en god industriell eier, enn en norsk eier, sa Giske.

Nå synes Flåthen salg til utlandet er greit. A-pressen, der LO er storeier, selger sin halvdel av TV 2 til danske Egmont. Flåthen sier i LOs pressemelding at det «vil trygge TV 2s virksomhet og sikre arbeidsplassene». Han legger til at «LO aldri har vært imot utenlandske eiere». Flåthen kan jo tenke over hvorfor det var nødvendig å ta med den presiseringen.

Nå er det Giske som er bekymret. Han kaller en 19 år gammel tv-kanal «arvesølvet». Han fremstiller salget til Egmont, som har vært med TV 2 fra starten, som om neste stopp er salg til Rupert Murdoch. Og Giske sier at hvis det var uravstemning om saken i LO, ville han stemt imot salget.

Det interessante er ikke hva Giske ville stemt som LO-medlem. Det interessante er at han uttaler seg som næringsminister og største eier i Telenor, som eier like mye av A-pressen som LO.

A-pressen selger TV 2 ut for å kjøpe Edda Media hjem. Flåthen viser til at Telenor allerede i 2007 varslet at selskapet ikke var interessert i å tilføre A-pressen ny egenkapital. Det kunne endt annerledes om Telenor hadde vært villig til å gå inn med penger i A-pressen.

Men det har ikke Giske bedt om. Naturlig nok. Han har en eierskapspolitikk å forvalte. Den sier at staten som eier ikke blander seg inn i forretningsmessige beslutninger, men overlater den slags til styret.

– Vi får mindre igjen for pengene våre og får et dårligere selskap hvis vi plutselig og for eget godtbefinnende blander oss inn i enkeltsaker som vi ikke liker og undergraver styrets autoritet og rolle, sa Giske da han overfor DN.no forklarte hvorfor det ville være feil av regjeringen å blande seg inn i Statoils investering i canadisk oljesand.

I eierskapsmeldingen som Giske la frem ifjor, er det formulert slik: «Prinsippene for god eierstyring og selskapsledelse innebærer blant annet en klargjøring av roller og sikrer ryddighet i beslutningsprosessene.»

Torsdag og fredag skapte Giske både uklarhet og uryddighet om statens eierskap i Telenor. Han kom ifølge Aftenposten med antydninger om at hvis TV 2 ble solgt, ville det bli det siste Harald Norvik gjorde som styreleder i Telenor. Det var ingen tom trusel. I 2010 kastet Giske en annen styreleder han kom på kant med – Arvid Grundekjøn, som var styreleder i Statkraft. Så det er grunn til å frykte Giskes vrede.

Fredag kveld ringte statsminister Jens Stoltenberg til Norvik for å forsikre at regjeringen ikke hadde noen synspunkter på om TV 2 burde selges eller ei. Norvik sitter altså trygt etter salget.

Selv etter at Stoltenberg måtte rydde opp fredag kveld, fortsatte Giske å spre forvirring gjennom helgen og også igår morges etter at salget var klart. Han snakket om at regjeringen «ikke har hatt tid» til å behandle saken, mens det han skulle sagt, var at det var en sak regjeringen ikke hadde noe med å behandle.

Giske skaper forvirring rundt en eierskapspolitikk han selv har ansvaret for. Var det en taktisk hilsen til venstresiden? Eller et – for en gangs skyld – ukontrollert og ekte engasjement?

Ikke godt å vite. Men han kom på kant med LO, på kant med Stoltenberg og svekket sitt ry som næringsminister. Det var en dårlig tv-helg for Trond Giske.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba
på Twitter

Les også: Giske varsler bråk om TV 2-salg

<b>Telenor vil selge seg ut av A-pressen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.