- Det var ingen bombe, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no om at Norges Bank i dag valgte å holde renten uendret på 1,75 prosent.

Les også: Uendret rente

Han holder en knapp på at neste renteheving kommer i mars, men understreker at det er omtrent like stor sannsynlighet for den kommer i mai ifølge pengepolitisk rapport.

- De bør ikke ha grunnlang for å endre vurderingene i stor grad. Det er fortsatt den samme usikkerheten på nedsiden internasjonalt. Vekstbildet er drevet av midlertidige faktorer og det er vanskelig å si hvor mye egen drivkraft som ligger i økonomien, sier han, og legger til:

- Det er også lav kapasitetsutnyttelse i mange land som preger bildet. I tillegg har problemer rundt statsgjelden fått økt oppmerksomhet den seneste tiden, og det kan også komme litt tydeligere frem, sier han.

Kan få nye kronebyks
For det er ikke tvil om at nedgraderingen av kredittverdigheten til Hellas, og bekymring rundt svulmende gjeldsposter i andre europeiske land, har skapt uro i markedene den seneste tiden.

Det kan føre til at den europeiske sentralbanken kan komme til å skyve rentehevingene lenger frem, som kan hindre en eventuell renteheving i Norge i mars. Sentralbanksjef Svein Gjedrem er svært bevisst på den sterke kronekursen, og for stor renteforskjell til utlandet kan trigge nye kronebyks.

- I oktober la de til grunn markedsprisingen av renten. Da var det priset inn at styringsrentene ute skulle begynne å øke fra midten av dette året. Nå ser vi at markedet skyver dette litt ut i tid. Vi tror heller ikke at rentene kommer opp så tidlig, og det kommer til å prege marsrapporten. Det svekker mulighetene for å få rentene opp så mye som Norges Bank har antydet.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem støttet også opp om dette synet på dagens pressekonferanse hos Norges Bank.

- Det kan hende at rentehevingene ute er skjøvet noe frem i tid, sier han.

Mer frempå enn bakpå
Et av argumentene for at Norges Bank hevet renten allerede i desember og ikke februar var at bankene ikke hadde hevet rentene så mye, og det kan fortsatt bli et argument på mars-møtet, tror Aamdal.

- Forsetter bedringen i økonomien og aktitvetet innenlands holdes oppe, ser vi for oss at de ligger litt mer frempå enn bakpå, og hever i mars, sier han.

DnB Nor tror på to rentehevinger tilsammen i 2010.

- En styrking av kronekursen fra dagens nivå kommer til å redusere sjansen for renteheving i mars, skriver Nordea Markets i en oppdatering etter rentemøtet.

Les mer: På innsiden: Over sidelinjen

<b>Fullt rentesprik blant økonomene</b>

<b>- Belåningsgraden er urovekkende høy</b>

<b>- Kan ikke skremme folk over på fastrentelån</b>

<b>Bankene drøyer renteøkningene </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.