I helgen er finanspolitikere og sentralbanskjefer fra hele verden samlet til et tre dager langt møte i IMF og Verdensbanken. Øverst på dagsorden står faren for en verdensomspennende valutakrig.
Sentralbanksjef Svein Gjedrem og finansminister Sigbjørn Johnsen representerer de nordiske og baltiske nasjonene på møtet i helgen.
IMF-tilsyn
Fredag tok Gjedrem til orde for at Det internasjonale pengefondet IMF skal spille en mer aktiv rolle i overvåkningen av de store økonomiene i verden.
- I tiden etter krisen vil IMF-tilsyn få økt viktighet og spille en større rolle i å forhindre kriser, både i individuelle land og globalt, sa Gjedrem ifølge Reuters.
Gjedrem sa at han støtter initiativet som IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn har tatt om et skjerpet tilsyn med de store økonomiene i verden slik at de ikke fører verdensøkonomien inn i en ny krise igjen.
Frykter valutakrig
Akkurat nå ser det ut som at den største faren for verdensøkonomien være en valutakrig.
Mens vestlige land sliter med svak vekst og har kuttet rentene til nær nullnivå, har de fremvoksende økonomiene kommet seg raskt til hektene igjen etter finanskrisen. Denne ubalansen har drevet kapitalstrømmen inn til fremvoksende økonomier, som har opplevd at valutakursene har styrket seg markert mot for eksempel amerikanske dollar.
Mange nasjoner har derfor valgt å holde valutakursene kunstig lave.
Skylder på Kina
USAs finansminister Timothy Geithner har lenge uttrykt bekymring for at Kina ikke lar yuanen styrke seg. Han benyttet toppmøtet i Washington til å gjenta at nasjoner som holder valutakursen kusntig lav truer hele den globale oppturen.
Geithner frykter en smitteeffekt der også andre land intervenerer i valutamarkedet for å holde sine valutakurser kunstig lave for å bedre konkurranseevnen for egen eksportindustri.
Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan svarte med at landet kommer til å gjennomføre reformer i eget tempo.
- Vi tenker fremdeles at Kina trenger et markedsstyrt valutakursregime. Jeg tror forskjellen er at vi ser på det som en gradvis endring i stedet for sjokkterapi, sa Xiaochuan.
Enighet i G7
Gruppen av de største økonomiene i verden, G7, møttes til drøftinger sent fredag kveld. Landene holdt på sitt tradisjonelle syn, sa Japans finansminister Yoshihiko Noda etter møtene.
- Vi forsikrer at overdreven og forstyrrende valutakursbevegelser er uønsket med tanke på økonomisk og finansiell stabilitet. Valutakurser bør reflektere de underliggende økonomiske forholdene. Vi bekrefter også at vi vil overvåke markedene nøye, sa Noda ifølge Bloomberg.
Japan har vært blant landene som har intervenert i markedet på grunn av den sterke yen-kursen mot dollar. Noda forsikret om at landet ikke kommer til å fortsette med å selge unna yen i stor stil på lengre sikt, men sa samtidig at landet er klart til å gjennomføre en ny intervensjon dersom yenen styrker seg igjen.
Bøyer ikke av
Brasil, som er blant verdens viktigste fremvoksende økonomier, viste imidlertid ikke tegn til å bøye av for presset. Landet har opplevde denne uken at valutakursen real styrket seg for sjette uken på rad etter at oljeselskapet Petrobras' gigantemisjon har tiltrukket seg utenlandske investorer.
- Barsil kan ikke betale en for høy pris for at landet gjør det bra mens andre gjør det dårlig. Brasil må gjøre tiltak for å beskytte seg selv mot disse ubalansene, sa Brasils sentralbanksjef Henrique Meirelles.
Les mer om finanstoppmøtet i Washington og valutakrigen:
- Fred, ikke krig
Nå starter valutakampen
<b>- Det pågår en valutakrig</b>
- Alle vil komme dårligere ut
<b>Ryktepress på dollar og pund </b>
<b>- Vi er ikke med på racet</b>
<b>- Markedet er et merkelig dyr</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.