Norges Bank la tirsdag frem sin halvårlige rapport om finansiell stabilitet, der det blant annet kommer frem at sentralbanksjef Svein Gjedrem er bekymret for hvordan bankene kommer til å tåle neste krise.
Les også: Frykter neste krise
I rapporten har Gjedrem har gjort en såkalt stresstest av bankene, for å måle hvor mye negative forhold de tåler. Konklusjonen er at bankene fortsatt ikke har redusert sin likviditetsrisiko tilstrekkelig dersom de skal tåle nok en runde med uro.
Det er spesielt innenfor tre segmenter at bankene må være på vakt. Norges Bank mener at alle banker som er eksponert mot næringseiendomsmarkedet, shipping eller Baltikum må forberede seg på tap. Lån til disse næringene utgjorde 60 prosent av bankenes totale utlån til foretak i 2008.
En av de verste periodene
Nordea og DnB Nor står for over 90 prosent av norske bankers utlån til skipsfart. Skipsfart er en syklisk næring, og ratene har falt markert den seneste tiden. Svekket evne til å betjene gjeld i næringen kan påføre bankene betydelige tap i tiden fremover.
- Vi er inne i en av de verste periodene for internasjonal skipsfart noensinne, det ville være rart om bankene kom gjennom dette uten tap, sier Gjedrem.
Han mener at det kan tenkes at de norske bankene har vært gode i sin kreditthåndtering innenfor shipping, men at det ligger store usikkerhetsfaktorer der.
- Det er ganske store samlede utlån som både Nordea og DnB Nor har mot denne bransjen, understreker han.
Ikke nok
Fremover vil utviklingen i verdensøkonomien, og spesielt utviklingen i Kina, være viktig for etterspørselen etter skipsfart. Veksten i fremvoksende økonomier, særlig i Asia, er ventet å ta seg raskt opp til nivåene fra før finanskrisen. Det kommer til å øke etterspørselen etter tørrlast- og containertransport.
Etterpørselen etter oljerelatert skipsfart kommer også til å ta seg opp når oljeinvesteringene igjen stiger.
- Det er likevel trolig ikke nok til å dekke det enorme overskuddet av transportkapasitet. Stort overskudd av fartøy, og fortsatt nye fartøy som kommer ut på markedet, vil trolig bidra til å holde fraktratene lave i årene fremover, mener Gjedrem.
Kan få kjempehopp i tapene
Han peker på at lave rater fører til redusert forventning til fremtidig inntjening, som igjen fører til fall i markedsverdien på skipene, som igjen reduserer lønnsomheten fordi nedskrivningene på skipene da øker.
Det igjen reduserer panteverdien til bankene, og dermed vil rederiene få likviditetsproblemer og dårligere evne til å betjene gjelden.
Dersom det går slik Norges Bank tror vil bankenes shippingtap økt til rundt 1,5 prosent av totale utlån til næringen i 2012. Dersom utviklingen blir svakere kan tapene øke betydelig.
Blåses opp
Også i privatmarkedet møter bankene betydelig risiko, der de rekordlave rentene har ført til at boligprisene igjen stiger kraftig.
Les også: Boligkjøperne gir gass
Det bekymrer sentralbanksjefen, som lenge har tatt til orde for økt boligbeskatning, slik at boligprisene ikke blåses for mye opp. Han peker på at boligen er en stor del av formuen til folk, og at boligprisoppgangen blåser opp denne formuen.
Høy gjeldsbelastning
Det har ført til at norske husholdninger nå har en svært høy gjeldsbelastning, der snittet har dobbelt så høy gjeld som inntekt. Gjeldsbelastningen har økt gjennom 2009, og sentralbanksjefen tror at denne kommer til å øke videre fremover, i takt med boligprisene.
Da skal det ikke mye til for at gjeldsbetjeningsevnen blir dårligere, dersom for eksempel renten blir høyere eller boliglånseierne mister jobben.
- Det kan gi store tap i bankene, og representerer en viktig systemrisiko, mener Gjedrem.
- Både banker og husholdninger kan ha et for optimistik syn på boligprisveksten fremover, sier han.
Les også: - Argument for økt rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.