Torsdag morgen norsk tid ble det kjent at Argentina for andre gang på 13 år misligholder sine gjeldsobligasjoner.

- Hovedpoenget er at det vil legge en større byrde på Argentinas økonomiske situasjon. Landet har en inflasjon på 40 prosent. Men det påvirker ikke verdensmarkedene nevneverdig, det er folket som lider, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank.

Misligholdet kan sende Argentina inn en dyp, økonomisk krise. Landet sliter allerede inflasjonen, og dette risikerer å øke drastisk når landet nå blir stengt ute fra verdens finansmarkeder. Valutaverdien blir presset nedover, og importprisene øker.

Les mer om konsekvensene for Argentina her: - Håpet om å komme tilbake til finansmarkedene virker fjernt

- Finansmarkedene er rause

- Argentina har vært utestengt fra internasjonale kapitalmarkeder i 13 år nå. I verste fall vil et betalingskrav tømme valutareservene til landet, sier Ringholm.

VIL IKKE BETALE. Argentina og president Cristina F. de Kirchner misligholdt gjelden for andre gang på 13 år.
VIL IKKE BETALE. Argentina og president Cristina F. de Kirchner misligholdt gjelden for andre gang på 13 år. (Foto: Enrique Marcarian/Reuters/NTB Scanpix)

Han forteller likevel at verdens finansmarkeder er rause mot land som misligholder sine gjeldsforpliktelser.

- Finansmarkedene er rause på en ting, og det er tilgivelse. Gjennomsnittlig tar det to år fra et land har misligholdt gjelden sin til de klarer å hente penger fra markedene, sier han.

Kredittanalytikeren forklarer videre at om 25 prosent av investorene krever det, forfaller all gjelden snarlig. Det betyr at landet nok en gang må starte på nytt å restrukturere gjelden helt fra starten av.

Argentina skylder penger til to investorgrupper, en stor andel som har godtatt reduserte betalinger, og en mindre gruppe, deriblant flere hedgefond, som krever full betaling fra landet.

I SPISSEN. Hedgefondsjefen Paul Singer står på prinsippet om at man gjør opp for seg. Han krever milliardsummer av Argentina.
I SPISSEN. Hedgefondsjefen Paul Singer står på prinsippet om at man gjør opp for seg. Han krever milliardsummer av Argentina. (Foto: Jacob Kepler, Bloomberg)

Les mer her: Han kan knekke Argentina

- Men dersom Argentina derimot finner en løsning begge investorgruppene kan enes om er de ikke lengre i mislighold og dermed vil kredittratingbyråene gi landet en ny rating, sier Ringholm, som mener det er vanskelig å gi en sannsynlighet for dette.

Bakgrunnen for krisen

Den nåværende gjeldskrisen i Argentina stammer fra den forrige gangen landet misligholdt sin gjeld, i 2001.

Etter to restruktureringer i 2005 og 2010 ble landet enige med 93 prosent av alle eierne av argentinske gjeldspapirer om å kjøpe disse tilbake til priser som tilsvarte et tap på 65 prosent. Betalingen til disse investorene har gått knirkefritt de siste årene.

Det var likevel en rekke obligasjonseiere, med amerikanske hedgefond i spissen, som ikke godtok avtalen som påførte dem et 65 prosents tap, og dermed gikk til søksmål mot Argentina.

Dette førte til at Argentinas betalinger til de øvrige 93 prosentene av obligasjonseierne i år ble stoppet av amerikansk rett. Det skyldes at retten ikke tillater Argentina å betale tilbake gjelden til kreditorene som godtok en restrukturering, når hedgefondene ikke får det de mener de har krav på.

Les også på DN.no:

Yukos-aksjonærer vant enda en seier over Russland  

Seadrill: -Sanksjoner påvirker ikke inngåtte kontrakter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.