DNB-konsernet kjemper en kamp mot klokken for å overbevise markedet om at de skjerpede kravene til egenkapital og likviditet i det norske bankmarkedet ikke gjør banken mindre solid.

Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DNB mener at forskjeller i måleverktøyet blant nordiske banker får DNB til å fremstå som mindre solid enn den faktisk er.

Truer kredittvurdering
Dermed trues bankens kredittmessige topprangering, som igjen er med på å bestemme prisen banken må betale for å låne penger. Kredittvurderingsbyrået Moody's satt i forrige måned DNB på «negative utsikter», som innebærer en økt sannsynlighet for at kredittverdigheten kan bli nedgradert.

Frykter du ratingfall?

- Det kan være en konsekvens, men vi gjør alt vi kan for å unngå det, sier Næss til DN.no.

- Det verste som skjer er at det vi oppfatter som objektiv soliditet, robusthet og konkurransekraft hos oss og norske banker, ikke blir verdsatt på samme i de internasjonale kapitalmarkedene. Konsekvensen av det over tid, er at vi må betale mer for råvaren vår, sier Næss.

DNBs kredittrating er helt i toppsjiktet, men ble satt til Aa3 med negative utsikter av kredittvurderingsbyrået Moody's 15. februar. Aa3 tilsvarerer Standard & Poor's AA--rating.

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's har DNB et hakk lavere, på A+. Dette er også fire nivåer lavere enn det antatt sikreste papiret, AAA, som eksempelvis den norske stat.

Endrede rammer
Europeiske bankmyndigheter varslet ifjor høst betydelig skjerpede kapitalkrav. Samtidig gikk det norske finanstilsynet enda lenger ved å legge til grunn enda strengere krav.

DNB har flere ganger påpekt at de norske kravene er strengere enn det flere EU-land har valgt, blant annet i Sverige. Dette endrer konkurransebildet dramatisk og får DNB til fremstå mindre solid, ifølge Næss.

- Det skaper forvirring, det skaper usikkerhet, uttalte Næss på et presseseminar onsdag.

Kan få konsekvens for aksjen
En annen effekt er at DNB-aksjen som investeringsobjekt settes under press.

- Hvis man over tid bli pålagt reguleringer og kapitalkrav som er usynkronisert med sammenlignbare banker, og hvis det da medfører at vår utbyttekapasitet vil bli negativt påvirket av det, så vil det ha konsekvens for prisingen av aksjen, utvilsomt, sier Næss.

Meglerhuset Morgan Stanley har allerede nedgradert DNB-aksjen på grunn av «regulatorisk usikkerhet», påpeker finansdirektøren.

Les også: Nedgraderer DNB

Tilsyns-disputt
Bankens frustrasjon har i vinter gitt seg utslag i en føljetong med innlegg av Finanstilsynet og DNB i Dagens Næringsliv.

DNB hevder tilsynet tvinger norske banker til å gå klassisk, mens svenskene går fristil. Finanstilsynet står hardt på sitt, men ifølge Finansavisen er det satt sammen en arbeidsgruppe for å se på en sterkere harmonisering av reglene i Skandinavia.

Næss har ikke vansker med å forstå at tilsynet vil være mer konservativ, men stiller spørsmål med hvorfor norske reguleringsmyndigheter agerer mer konservativt enn de svenske. Han vil ha like vilkår.

Prisen burde egentlig gå ned
Inntil reglene er samkjørt - i den ene eller andre retningen - fremstår DNB imidlertid som mindre solid enn sammenlignbare banker - til tross for at sannheten er den motsatte. Finansdirektøren viser likevel til at en investor i Boston, San Francisco eller Paris ikke klarer ikke å se forskjellen.

- Hvis informasjonen var lik, skulle prisen (på innlån, journ. anm) vært lavere, sier han.

- Hvorfor haster det sånn, over tid burde jo prisen dere betaler for kapitalen gå ned, dersom dere i virkeligheten er mer solid enn det fremstår?

- Jeg er mer redd for at det motsatte skjer. Vi konkurrerer om de samme kundene hver eneste dag, det er ikke en konkurranse som kan utsettes, sier Næss til DN.no.

DNB-aksjen har steget nær 25 prosent så langt i år.

Les også:
<b>Svensk fristil</b>

- Uroen er ikke over

<b>Ingen krise for norske banker</b>

<b>Dobbelt så dyrt for DNB å låne penger</b>

<b>Slik kan bankene fylle opp pengebingen</b>

<b>«Bør ikke ha problemer» med EUs kapitalkrav</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.