Milliardæren Erik Penser, som ofte blir omtalt som finansverdenens Greta Garbo fordi han så sjelden prater med media, reagerer kraftig på kritikken den norske investoren Jan Haudemann-Andersen og andre norske investorer har frontet mot robothandel, eller algoritmehandel, som det heter på fagspråket.

– Mye av uroen skyldes kunnskapsløshet. Vi lever i en konservativ verden der man uroer seg, sier Penser til Dagens Næringsliv. Penser er styreleder i en av de største robothandlerne på Stockholm-børsen, Pan Capital. Hedgefondet handler for 15 milliarder svenske kroner om dagen. Databasert aksjehandel utgjør en stadig større andel av handelen i aksjemarkeder verden over.

Opp igjen med roboter
På 1980-tallet var hovedeieren av meglerhuset Carnegie en av de tyngste aktørene på den svenske børsen. På topp var Penser god for mellom fire og fem milliarder kroner.

I 1991 måtte Penser gi opp livsverket sitt. Nå har aksjeroboter gjort han til milliardær igjen.

«Urettferdig»

Mens norske investorer mener robothandel skremmer investorene bort fra børsen får de ingen støtte hos Penser.

I det herskapelige kontoret på Stureplan sitter 80-tallets store stjernemegler og rister på hodet. Penser, som siden den gang har hatt kallenavnet «Kungen», forstår ikke de norske kritikerne.

– Urettferdig, sier Penser om kritikken.

Den englandsbosatte investoren mener tvert imot at robothandel er bra for børsen. Han peker på to årsaker:

  • Det utjevner feilprising og gir dermed et mer korrekt børsbilde.
  • Markedet blir mer likvid.

Penser mener enhver moderne børs bør ha robothandel.

– Robothandel er kommet for å bli. Daytraderne må tilpasse seg en ny verden, sier Penser.

– Flere norske investorer hevder at robotene manipulerer markedet?

– Manipulering er ikke tillatt. Jeg håper dere også har overvåkning i Norge, sier milliardæren. Han sier at både det norske og svenske finanstilsynet har rettet oppmerksomheten mot robothandel og at man har full kontroll.

Tar tid
Penser tror det vil ta mange år før alle markedsaktørene forstår verdien av robothandel.

– Jeg tror det vil ta tid. Om ti år vil ingen lenger tenke over det, de vil se på det som en naturlig del av markedet, sier Penser og trekker frem at man ikke har hørt samme type kritikk i England som i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.