Kvinnen ønsket seg litt mer å rutte med enn pensjonen, men fortalte ingen i familien om investeringen som nå viser tap på 80.000 kroner pluss løpende renter, skriver Aftenposten.
Rådgivningsselskapet Acta har gjort stor butikk av å overtale eldre mennesker til spekulasjon. Mange tar opp lån for å bli med på den tungt gebyrlagte ferden, skriver avisen som har snakket med over 30 pensjonister i en lignende situasjon.
Det med liten skrift
Metodene er vennlige nok. Acta inviterer til middager, konserter og golfturneringer, de holder foredrag for seniorkor mot å betale noen tusenlapper - og de hjelper til når selvangivelsen kommer og skal fylles ut. Slik vinner de tillit.
Et pensjonistpar Aftenposten har snakket med trodde de skulle betale to prosent i tegningshonorar pluss en halv prosent i årlige gebyrer.
Det Acta virkelig tjener på er imidlertid emisjonskostnaden. For det omtalte paret utgjør den 13,5 prosent.
- Dette har vi ikke hørt om. De er mestere i å skjule kostnader. Det er jo sånt man ikke begriper når man går inn, sier Solveig Askjem (72) til Aftenposten.
USA neste
Nå selger Acta et produkt som investerer i amerikanske boligtomter på billigsalg etter subprimekrisen.
Med et produkt som er satt sammen av ABG Sundal Collier skal Acta samle inn 800 millioner til "US Opportunity" før sommeren. Det vil gi nær 100 millioner i honorarer til Acta og ABG.
Samtidig går debatten i det politiske miljøet om hvilke strukturerte produkter som skal være lov, etter at reglene ble endret etter Tera-skandalen.
Les mer: - Eiendomsfond kan være ulovlige og - Hva skal de selge nå? og Acta ville knapt hatt kunder
- Avviser kritikk
Acta avviser kritikken som kommer frem i Aftenpostens artikkel. Informasjonsdirektør Rune Wangsmo sier at den aktuelle rådgiveren ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av dialogen med kunden.
Acta mener at all informasjon om omkostninger er gitt og signert.
Wangsmo mener dessuten at det er for tidlig å felle en dom over produktet de har kjøpt, fordi avkastningen ofte ikke kommer før etter tre til fem år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.