En ny trend blant amerikanske oppstartsbedrifter er å droppe lederhierarkiet og heller satse på at de ansatte kan styre seg selv, skriver Aftenposten.

William Brochs-Haukedal, professor i ledelse ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener det foregår en stille revolusjon i arbeidslivet. Trenden startet i USA men sprer seg til Norge.

- Det nye er at en slik modell blir ansett som et konkurransefortrinn, sier han til avisen og viser til at bedrifter som har avviklet de tradisjonelle lederne er større kommersielle suksesser og gjør det bedre enn sammenlignbare bedrifter.

 

Brochs-Haukedal mener det er tre årsaker til at fenomenet brer om seg:

  • Ledere er kostbare
  • Man er blitt mer opptatt av ledelse, uavhengig av at dette må utføres av en leder.
  • Mange bedrifter består av ansatte med veldig høy kompetanse, ofte høyere enn sjefene selv.

- Hvis ledelse spres ut i organisasjonen, ser man at hvis man gir de ansatte myndighet og ansvar vil de i stor grad utføre arbeidsoppgavene, sier professoren til Aftenposten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.