I 2007 skrev Dagens Næringsliv en reportasje hvor avisen møtte sveiseren Mariusz Rak i Polen. Den gangen hadde han akkurat startet prosessen med å komme seg til Norge.

En oktoberdag i 2007 fikk Rak sitt første møte med norske arbeidsgivere etter å ha blitt lokket med tilbud om fast jobb, høy lønn, hus og språkkurs, skriver DN.

I dag er Rak glad for at han valgte Norge fremfor andre EU-land som Irland, Spania og Portugal.

Mange av vennene hans fra hjembyen Debica som dro til disse landene, har nå reist hjem igjen. Rak har derimot fast jobb som sveiser hos bygg og anleggsentreprenøren Kynningsrud, norsk samboer, og har planer om å bli i Norge.

- Ligger i hengekøyen og nyter livet
Det Rak liker best med Norge er den økonomiske tryggheten og levestandarden.

– I Polen kunne jeg gå ut og kjøpe en bukse og et par øl på puben, og så var jeg blakk. Her går jeg i butikken og tenker at jeg trenger egentlig ikke en ny bukse. Men så kjøper jeg allikevel to, ler han.

Men Rak har også fått merke usikkerheten på kroppen. Under finanskrisen kuttet arbeidsgiveren Kynningsrud bruken av innleid arbeidskraft, og han mistet sin viktigste inntektskilde i et halvt år.

Hjemme i Debica i Sør-Polen er familien stolt av at han jobber og lever i Norge.

– Sønnen min ligger i hengekøyen og nyter livet i Norge, pleier faren å si til naboene.

Oppsiktsvekkende bra
Ifølge forsker Jon Horgen Friberg ved Fafo er ikke Mariusz Rak alene om å lykkes i det norske arbeidslivet. I sitt doktorgradsprosjekt, som han disputerer med i år, har han har fulgt polakker i Norge over flere år.

– Jeg mener det er oppsiktsvekkende hvor bra polakkene har klart seg på det norske arbeidsmarkedet. Det snakkes ofte om at terskelen er høy. Men bortimot 150.000 mennesker med begrenset utdannelse og norskkunnskaper har faktisk fått innpass i det norske arbeidsmarkedet, sier han.

De fleste polske innvandrere til Norge er menn og i slutten av 30-årene. Ifølge Friberg oppgir de aller fleste at livet blir bedre i Norge.

Trapper opp jakten
Fra og med 2009 måtte Adecco nærmest legge arbeidsformidlingen fra Øst-Europa på is som følge av finanskrisen, men nå tror bemanningsfirmaet at behovet for arbeidskraft vil vedvare.

– Vi har nå startet opp igjen rekruttering av polakker på et høyt nivå. I år forventer vi å rekruttere opp mot 1500 polakker igjen. Det er like mange som i toppårene i 2007 og 2008. Nå rekrutterer vi også folk med høyere utdanning. Og for første gang vil vi begynne å ta inn østeuropeiske ingeniører, sier Erling Kornkveen, divisjonsdirektør i Adecco, til Dagens Næringsliv.

Av polakkene i Norge er imidlertid bare 19 prosent fast ansatt i norsk firma. 20 prosent er midlertidig ansatt i norsk firma, 20 prosent ansatt i norsk bemanningsbyrå, 26 prosent i utenlandsk underleverandørfirma, 13 prosent er selvstendig næringsdrivende og to prosent er ansatt i utenlandsk bemanningsbyrå.

Les også: Svenskene tar jobben fra norsk ungdom

Stoltenberg advarer mot store lønnsøkninger




<b>- Hadde aldri godtatt norsk arbeidsmoral her i Hong Kong </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.