Nå saksøker den kollapsede banken Jon Asgeir Johannesson, tidligere sjef for investeringsselskapet Baugur, for å ha misbrukt sin rolle som stor aksjonær til å sikre seg et personlig lån på seks milliarder islandske kroner, eller rundt 270 millioner norske kroner etter dagens verdi, skriver The Telegraph.co.uk.
Baugur var før finanskrisen et investeringsselskap med store eierandeler i britiske butikkjeder i årene. Johannesson er fortsatt direktør i klesskjeden House of Fraser og styreleder i matvarekjeden Iceland Foods. Baugur var også en av de største aksjonærene i Glitnir banken gikk overende i september 2008.
Johannesson har overfor islandsk presse nektet for å ha gjort noe galt. Saken kommer for retten 27. april.
Nå har avviklingsstyret i Glitnir tatt ut søksmål mot sin tidligere storaksjonær og fem andre menn tilknyttet banken, skriver den britiske avisens nettsted.
Bankstyret mener at et lån sikret med pant i aksjer i gullsmedkjeden Goldsmiths delvis ble brukt til å kannalisere penger til Johannesson og en annen større aksjonær, Palmi Haraldsson.
I søksmålet krever avviklingsstyret at Johannesson og Haraldsson, sammen med bankens tidligere sjef Larus Welding og tre andre i ledelsen, skal betale erstatning for lånet. Søksmålet ble reist etter at finansetterforskningsselskapet Kroll hadde gjennomgått sakskomplekset.
Bakgrunnen for søksmålet er et lån på seks milliarder islandske kroner som Fons, et selskap som på et tidspunkt eide leketøysgiganten Hamleys, tok opp i Glitnir. Fons var kontrollert av Palmi Haraldsson.
Kroll skal ha funnet bevis på at Johannesson og Haraldsson utøvde press på bankens ledelse for å få gjennom lånet som ikke var i overensstemmelse med banken strenge krav til risikobegrensninger. Rundt fire milliarder islandske kroner skal ha blitt brukt til å refinansiere Fons' lån i Glitnir, mens Haraldsson personlig skal ha fått en milliard kroner, det samme som Johannesson.
Påstanden er også at aksjeverdien på Goldsmith-aksjene som ble brukt som sikkerhet var oppblåst, hvilket skal ha gjort at Fons fikk låne mer enn det ellers ville fått.
I følge informasjonen Kroll har avdekket skal sjefen for Corporate Finance i Glitnir ha skrevet følgende i en e-post til banksjefen:
- Jeg har en følelse av at våre kjære eiere setter deg i en vanskelig situasjon med denne e-posten. For eksempel er Goldsmith kun verdt 1,5 milliarder kroner, ikke fire milliarder.
I en annen e-post skriver corporatesjefen:
- Jeg må tilstå at jeg ikke skjønner hvorfor vi ikke låner Palmi to milliarder kroner han kan gjemme på Cayman før han går konkurs i stedet for å gå gjennom denne Goldsmith-øvelsen.
Baugur kollapset i fjor med gjeld på en milliard pund, eller rundt 9 milliarder norske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.