Statistisk sentralbyrå (SSB) tror på økt vekst i verdensøkonomien neste år. Det fremgår i en fersk konjunkturrapport som ble publisert torsdag.

Men veksten er fortsatt svak og bildet blandet, heter det i rapporten.

Forsker Andreas Benedictow i SSB er særlig bekymret for én faktor som presser seg frem:

- Det er mye gjeld som er bygget opp i både privat og offentlig sektor i mange land. Det vil helt klart dempe vekstpotensialet og kan utgjøre en risiko for den finansielle stabiliteten, sier han til DN.

Store svingninger i valutakurser bidrar til gjeldsveksten, påpeker han.

- Mange i fremvoksende økonomier har gjeld i utenlandsk valuta. Når valutaen deres svekker seg veldig, øker gjeldsbelastningen tilsvarende og skaper store problemer, forklarer Benedictow.

Tre viktige situasjoner

Fremover er det tre situasjoner SSB-forskeren vil følge ekstra godt med på, deriblant fremvoksende økonomier. Her ser Benedictow stor usikkerhet knyttet til fremtidig utvikling.

- Vi ser at verdiskapningen (BNP) har falt dramatisk hos store råvareeksportører som Brasil og Russland. Særlig russisk økonomi står overfor en omstilling hvor økonomien må tilpasses stadig lavere oljepriser, sier Benedictow.

Han peker også på gjeldsoppbyggingen i disse landene. Håndteres ikke denne, vil det legge en demper på den globale økonomien.

- Det samme gjelder Kina, som står overfor store omstillinger til en mer konsumdrevet vekst. De kan ikke lenger basere seg på skyhøye vekstrater, sier han.

Fremover har SSB lagt til grunn «betydelig» lavere vekst i disse områdene.

Dette trekker opp

Men alt er ikke svart. Flere faktorer booster og trekker verdensøkonomien i riktig retning: opp - totalt sett.

- Vi får en moderat konjunkturoppgang i OECD-området - både i Europa og USA. Litt høyere vekst i land utenfor eurosonen som Sverige og Storbritannia, samt enkelte Øst-europeiske land som Polen, mener Benedictow.

Veksten i USA vil være høyere enn i euro-området, legger han til.

Bedringen internasjonalt vil også gi en liten vekstimpuls til norsk økonomi, tror Benedictow.

- En annen viktig faktor er rentene vi tror blir liggende svært lave veldig lenge. Det får også betydning for rentesettingen i Norge, sier han.

Enn så lenge kan vi koste på oss en rentedifferanse mellom norske og europeiske renter takket være den norske kronen, selv om det er begrenset hvor stort avvik det kan være mellom, ifølge forskeren.

- Hvor lenge kan vi ha denne differansen?

- Det er vanskelig å spå valutakurser, men vi tror den norske kronen vil styrke seg noe gjennom prognoseperioden fra de veldig svake nivåene vi ser nå, sier han.

Mot slutten av 2018 vil prisen for en euro være 8,80 kroner, spår SSB. I skrivende stund koster én euro 9,14 kroner.

 

Les også:

Asia i dag: Skjebnedager for verdensøkonomien

Ny landsomfattende rapport: Knallsterke boligpriser i november

SSB: Asylstrømmen løfter norsk økonomi

 

Se også:

Ny storaksjon mot FIFA:

Ny storaksjon mot FIFA
Ifølge New York Times ble over et dusin personer pågrepet av sveitsisk politi.
00:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.