Analytikerne i den London-baserte valutaavdelingen i Goldman Sachs mener kronen vil styrkes ytterligere ettersom sentralbanksjef Øystein Olsen har begrenset igjen med krutt etter det kraftige rentekuttet i desember.
- Det overraskende kuttet på 50 basispunkter i desember ser nå ut til å ha vært for aggressivt, skriver analytikerne i en oppdatering denne uken, ifølge Bloomberg News.
Tror på sterkere krone
I oppdateringen anslår Goldman Sachs at kronen vil styrkes til rundt 8,60 kroner for et pund, blant annet som et resultat av Norges Banks beslutning i desember. Et pund koster i skrivende stund 8,82 kroner.
- Med en valuta som allerede er sterk sammenlignet med tidligere nivåer, har Norges Bank lite rom for å bruke pengepolitikken til å forhindre en ytterligere kronestyrking, skriver analytikerne.
Analytikerne i det svenske meglerhuset SEB skriver i et notat til kundene torsdag at kronen mot euro nå trolig begynner å bli i overkant sterk for Norges Bank.
En euro koster i skrivende stund 7,46 kroner. Dette er det sterkeste nivået siden begynnelsen av 2003 da kronen var rekordsterk mot den den gangen ferske felleseuropeiske valutaen.
- På de nåværende nivåene i eurokronen er sannsynligheten for en verbal intervensjon fra Norges Bank helt klart stigende, skriver SEB-analytikerne i notatet.
Kan gi utslag i renten
Norges Bank følger i utgangspunktet med på den handelsveide kronekursen. Indeksen følger valutakursene hos Norges 44 viktigste handelspartnere og valutaene blir vektet etter hvor mye handel Norge har med landene.
I44 ble i dag notert til 86,04. Dette er den sterkeste noteringen siden 7. september ifjor. Da var den importveide kronekursen helt nede på 85,27 etter at den sveitsiske nasjonalbanken satte en bunn for sveitserfrancen.
Den påfølgende dagen benyttet sentralbanksjef Øystein Olsen en tale til å gjøre det mange omtalte som en verbal intervensjon - å snakke ned verdien på kronen.
- En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst. Det vil i så fall bli møtt med tiltak i pengepolitikken. I Norge er det styringsrenten som er det aktuelle virkemiddelet, sa Olsen den gangen.
Analytikerne i SEB mener dagens nivå på den imporveide kronekursen vil få innvirkning på den videre rentesettingen.
Mot rekordnivåer
Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets utelukker ikke at kronen fremover kan gå enda sterkere, og muligens til sitt sterkeste nivå noensinne, mot euro. Det vil i så fall bety at kronen vil komme helt ned mot 7,20 kroner for en euro.
Det vil i så fall kunne få innvirkning på rentesettingen, mener han.
- Det er en variabel i rentesettingen. Jo sterkere kronen blir, desto tyngre blir den mest sannsynlig vektlagt. Men hvor den blir utslagsgivende er vanskelig å si noe bestemt om, sier Knudsen til DN.no.
Les også:
- Markedet blir «touchy» og nervøst
Krisesterk krone kan bli enda sterkere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.