Google Norge-sjef Jan Grønbech nevner telefonselgere, regnskapsførere, eiendomsmeglere og kassapersoner som eksempler på yrker som trolig blir borte som følge av digitalisering og automatisering av stadig flere oppgaver.
Grønbechs kilde er tidsskriftet The Economist, som i 2014 presenterte en omfattende progonse om betydningen av databehandling for fremtidens arbeidsliv.
– Tannlege, prest og personlig trener, muligens brannmann, er kanskje tryggere, sier Grønbech.
Onsdag holdt han innledning på et frokostmøte i regi av regi av Norske Finansanalytikeres Forening under tittelen «Disrupt or be disrupted».
Les også: Spår bedriftsdød for teknosinker
På fremtidens arbeidsmarked blir evnen til å forandre viktigere enn hva du har lært på universitetet. Dette har Google tatt konsekvensen av.
Tidligere vurderte Google bare søkere som hadde eksamen fra et av USAs prestisjetunge Ivy League-universiteter – det var uansett så mange søkere å velge og vrake blant.
Les også: Slik skriver du søknad til universiteter i USA
Må kunne lære ting fort
– Nå ser vi at studentene, uansett hvor de har studert, bare har lært ting vi ikke har bruk for. Har du gått på Stanford og lært programmering har du sannsynligvis lært et programmeringsspråk vi sluttet å bruke for fire år siden. Det handler i stedet om evnen til å lære nye ting fort og hvor villige de er til å sette i gang forandringer, sier han.
Se video:
Grønbechs beste råd til unge er uansett å lære seg koding, i tillegg til basisfagene.
– Kan du ett programmeringsspråk er det mye lettere å lære et annet. Selv lærte jeg Pascal, noe som gjorde det mye lettere å lære C++ senere, sier Grønbech.
Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter
Her kan du følge DN Etterbørs på Facebook
Les også:
Gjorde gull av Google – blir venture-investor
Kjemper om spillelistene NRK vant seerne i oktober - og nå blir det fem nye år med ski
Kvinner setter teksting høyere enn å prate i telefonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.