En kommentarartikkel fra nåværende økonomiredaktør i BBC News, Robert Peston, gikk hardt ut mot daværende Merrill Lynch-toppsjef Stan O’Neill.
Onsdag fikk Peston beskjed om at Google ville fjerne artikkelen fra søkeresultatene.
Google startet å fjerne nettsider fra sine søkeresultater i Europa i forrige uke, etter EU-domstolens dom som populært kalles «retten til å bli glemt».
- Utilstrekkelig eller irrelevant
Økonomiredaktør Peston gikk hardt ut mot Google i en blogg på BBCs nettsider.
- Spalten min beskriver hvordan O’Neal ble tvunget ut av Merrill etter at investeringsbanken gikk på kolossale tap på deres uforsiktige investeringer. Er innholdet i det utilstrekkelig, irrelevant eller ikke lenger relevant? Hmmm, skriver Peston i bloggen.
Redaktøren henviser til Googles vilkår for hvilke søkeresultater som skal bli fjernet. De må nemlig være nettopp «utilstrekkelige, irrelevant eller ikke lenger relevant».
Les også: Nå sletter Google deg
- Blir mer sminket
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum er ikke overrasket over at Google har begynt å fjerne gamle artikler. Hun mener imidlertid at dette ikke har store betydninger for pressefriheten.
- Google og redaksjonene er to forskjellige ting. Det som er farlig er hvis det etableres inntrykk at man kan fjerne alt man ikke liker, sier Løken Stavrum.
Hun mener det har vært et trykk på Google for å åpne opp for å fjerne søkehistorikk mot enkeltpersoner. Hun tror Google nå vil ha en lav terskel for å fjerne dette, og stiller spørsmål om søkemotorens kvalitet.
-Det mest interessant er hva Google blir etter dette. Det er allerede mer annonsevridd, og nå vil det bli mer sminket. Jeg tror det er en stor bekymring for Google og de andre søkemotorene, sier Løken Stavrum.
Norske redaksjoner behandler daglig forespørsler om å fjerne gamle nyhetssaker, ifølge Løken Stavrum.
-Jeg opplever at norske redaksjoner er mer fleksible enn de var før, og at det ofte holder å avindeksere sakene. For mange er det nok, sier Løken Stavrum.
Les også (DN+): Styrket personvern
Vil publisere lister
Også Daily Mail får merke EU-domstolens lov. De har fått beskjed om at en kritisk artikkel mot den kontroversielle skotske fotballdommeren Dougie McDonald vil være blant de første sakene som tas bort fra søkeresultatene.
Redaktør for MailOnline, Martin Clarke, sier til avisens egne nettsider at «retten til å bli glemt» kan sammenlignes med å gå inn på et bibliotek og brenne bøker du ikke liker.
- Vi vil publisere oppdaterte lister med artikler som er slettet fra Googles europeiske søkeresultater, så lesere kan følge med på det som blir slettet, sier Clarke til MailOnline.
Dagens Næringsliv har vært i kontakt med Google Norge-sjef Jan Grønbech, som henviste videre til kommunikasjonssjef for Google i Norden, Christene Sørensen.
- Vi har nylig begynt å følge opp anmodningene om å få fjernet søkeresultater som er kommet i kjølvannet av EU-domstolens dom. Dette er en ny prosess som stadig er i endring. Vi vil fortsette å lytte til tilbakemeldinger og vil også jobbe tett med datatilsynene i de ulike europeiske landene, samtidig som vi forholder oss til kjennelsen, skriver Sørensen i en e-post til Dagens Næringsliv.
Til Daily Mail sier Google at de ikke vil kommentere hvem som står bak forespørslene om å ta ned artiklene. Google har fått mer enn 50.000 henvendelser fra personer som ønsker å bli slettet.
Les også:Google tillater at folk kan skjule informasjon(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.