Da de fant noen vage, lignende google-eksempler fra Angolakysten som indikerte oljefunn, steg håpet.

Det lukter penger - altså olje - på riggen «Polar Pioneer» som ligger ved kai i Tromsø for vedlikehold etter Skrugardfunnet i Barentshavet, skriver Dagens Næringsliv.

Funnet er trolig det største på minst ti år på norsk sokkel og et gjennombrudd i en jomfruelig del av Barentshavet.

Igår arrangerte Oljeindustriens landsforening (Olf) seminar med søkelys på oljemulighetene i nord. Der fortalte Statoils letedirektør for Barentshavet, Knut Harald Nygård, historien bak det viktige Skrugardfunnet, som har gitt ny optimisme på vegne av et havstykke som leteselskapene nær har gitt opp.

Å lete etter olje kan være som å lete etter den berømte nåla i høystakken. Med nytolket 3D-seismikk så geologene i Statoil tidlig noen horisontale brudd, såkalte doble flatflekker, de ikke hadde sett før.

- Den typen doble flatflekker er nesten ikke sett i verdenshistorien før, men på google fant vi noen vage eksempler fra Angola. Teoretisk kunne de inneholde olje, men empirisk hadde vi ikke hundre prosent belegg for det, sier Nygård.

Gleden var desto større da det ble full klaff. Allerede en uke før Skrugard-nyheten nådde ut til folket steg håpet da en så kjerneprøvene. Derfor hadde 60 personer samlet seg rundt skjermen på feltsenteret i Harstad for å få sanntidsrapporter fra boringen den historiske dagen første april i år.

- Folk var helt spinnville, jeg var nesten den roligste. Å finne det vi trodde kan nesten sammenlignes med en Northug-reaksjon. Vi var høyt på banen og vi klarte å levere. Da var lykkerusen desto større, sier Nygård.

Les også:

<b>Skrugard kan inneholde 500 millioner fat olje</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.