I år som tidligere blir Statoils kontroveriselle investeringer tatt opp på generalforsamlingen av enkeltaksjonærer. Forslagene om å trekke Statoil ut fra prosjekter i Canada, Arktis, Angola og Aserbajdsjan får ikke støtte fra styret, men blir gjennom forslaget debattert på generalforsamlingen.
Det er fremmet tre forslag til generalforsamlingen 15. mai som ikke kommer fra selskapets styre. Det første handler om tjæresanden i Canada.
Forslagsstillerene Greenpeace og WWF skriver:
“Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesse at Statoil fortsetter med utvinning av tjæresand. Minst 2/3 av verdens kjente fossile ressurser må bli liggende i bakken om vi skal ha 50 prosent mulighet til å nå deninternasjonale målsettingen om at global middel-temperatur ikke skal øke mer enn 2 grader over før-industrielt nivå, i følge International Energy Agency. Svært høye klimagassutslipp, stor økonomisk usikkerhet, lokal miljørisiko og brudd på lokaleurfolks grunnlovfestede rettigheter, gjør utvinning av tjæresand til en uakseptabel strategisk satsning”
- Forventer statlig støtte
Det neste forslaget kommer fra Greenpeace alene og påpeker at petroleumsvirksomhet i islagte farvann ikke er tillat i Norge. Forslaget lyder:
"På grunn av både økonomisk risiko og miljørisiko forbudet med oljeboring i is skal Statoil ikke operereverken nær eller i isfylte farvann i Arktis.”
- Statoils styre pleier å avvise våre forslag med at dette er styrets ansvar, ikke generalforsamlingens. FNs klimapanel understreker at dyr og forurensende olje, som kanadisk tjæresand og arktisk olje, må ligge hvis vi skal nå togradersmålet. Statoils styre nekter å innse dette, da må generalforsamlingen ta ansvar og instruere Statoil i å trekke seg ut, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace.
- Vi har indikasjon på at mange profesjonelle investorer vil støtte forslagene, og vi forventer at staten, på vegne av det norske folk, vil gjøre det samme, sier Truls Gulowsen.
Engasjerte besteforeldre
Det tredje forslaget kommer fra Besteforeldreaksjonen. Det ligger som et tillegg til innkallingen, og har en lengre begrunnelse. Kjernen er imidlertid at Statoil bør selge seg ut av sine engasjementer i Angola og Aserbajdsjan. Forslagsstiller ber om at Statoil reinvesterer salgsinntektene i økt satsing på forskning, utvikling og produksjon av fornybar energi, både nasjonalt og globalt.
Også tidligere er Statoils omstridte investeringene kommet opp på generalforsamlingen, både med bakgrunn i usikker økonomisk vurdering av karbontung ukonvensjonell olje og rene miljø- eller klimahensyn.
Frykter skjulte kostnader i oljesand (2013)
Oljesand-motstanderne i Statoil doblet
(2012)
Borten Moe ut mot Kirken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.