Like sikkert som at Pareto Securities er fraværende i finansnæringens missekonkurranser, er meglerhuset igjen å finne blant landets mest lønnsomme.
Helt siden den tidligere Kapital-journalisten Svein Støle & Co. valgte å satse på olje og offshore-megling mot slutten av 1980-tallet, har meglerhuset dunket inn vanvittige resultater, i prosessen gjort flere til millionærer og Støle selv til en av landets rikeste.
Ferske regnskapstall viser et overskudd på over en halv milliard kroner i fjor, ifølge Dagens Næringsliv.
Greit, så var ikke fjorået det beste. En resultatnedgang på 33 prosent fra 2010 merkes godt når fastlønnen er blant de laveste i bransjen og bonusen betaler huslånet. Men få, om noen, kan skilte med å ha tjent 600 millioner kroner i kanskje det tøffeste året for meglerbransjen noensinne.
Til sammenligning klarte meglerhusene som ikke er bankeid et overskudd på 498 millioner kroner i årets tre første kvartaler. Tilsammen. Paretos norske virksomhet sto for 333 millioner kroner i de tre kvartalene, opplyser toppsjef Ole Henrik Bjørge til Dagens Næringliv.
Hvorfor tjener dere fortsatt gode penger, mens de fleste uavnehgige meglerhusene sliter?
- Jeg vil ikke kommentere andres resultater. For Pareto Securities er årsaken at vi har satset på noen næringer over flere tiår - olje, offshore og shipping - samt even til å hente inn risikokapital for det norske næringslivet, sier Bjørge.
Bankeide DNB Markets gjør det bra de også. Tilsynelatende. Et resultat på nær 4,2 milliarder kroner i 2011 er en oppgang på 14,3 prosent fra året før. Resultatet hviler imidlertid sterkt på valuta og egenhandel, mens regnskapet ellers viser et kraftig fall innen corporate finance, der de møter Pareto ansikt til ansikt. Nedgangen innen corporate finance i fjerde kvartal var på over 260 millioner kroner fra samme periode året før for landets største meglerhus.
Pareto har ikke fordelingen av bonus klar. Erf#229smessig deler de ansatte rundt halvparten av overskuddet, som betyr 300 millioner kroner på deling.
Meglerhuset har de siste årene bygget seg opp internasjonalt, og totalt er antall ansatte økt fra 274 til 324, blant annet gjennom oppkjøpet av det svenske meglerhuset Öhman. Holdes Öhman utenfor er antall ansatte redusert med 13.
- Vi har jobbet med kostnadsreduserende tiltak i hele organisasjonen. Det har ikke gått ut over enkeltavdelinger. Men i Norge er nok reduksjonen noe større, fordi vi har bygget oss opp internasjonalt, sier Bjørge.
Les også:
Slik blir fremtidens meglerhus
<b>Bankgigant kutter bonuspotten med 40 prosent</b>
Bråstans for meglerhusene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.