– Det begynte med at vi ville gi en felles stemme til hva vi gründere mente om saken, og så ble det en støtteerklæring til Anita Krohn Traaseth, sier gründer Geir Sande Nilsen.
Han er en av to initiativtagere til oppropet som nå er signert av gründerne bak et femtitalls bedrifter (oppdatert: 67).
– Innovasjon Norge har hatt en positiv trend der det nå er mer grobunn for å skape noe der enn si for ett år siden. Ting går kjappere, men det har vært et behov for å skape mer åpenhet og mindre byråkrati. Det har vært mangel på disse tingene. Vi liker retningen Traaseth tar Innovasjon Norge i og vil støtte den.
BAKGRUNN: Varslet styret om «ukultur» (DN+)
Mener seg utsatt for svertekampanje
I DN tirsdag ga Traaseth uttrykk for at interne krefter driver en svertekampanje mot henne og «andre nye nøkkelpersoner» i Innovasjon Norge, og at hun har varslet styret om det hun mener er en ukultur internt.
Lørdag postet Traaseth innlegget «Ær’e her’e er party» på sin private blogg, der hun skriver om drittpakker og svertekampanjer som hun setter i sammenheng med flere negative medieoppslag de siste ukene.
De fleste av artiklene er oppfølgere til Dagsavisens artikkel «Svingode topplønninger i Innovasjon Norge», der det «slås intern alarm om lønnsgaloppen» blant lederne i Innovasjon Norge. Saken har bakgrunn i «et internt notat Dagsavisen har fått tilgang til».
Enig i behov for opprydning
I oppropet gir gründerne først og fremst uttrykk for at de mener diskusjonen om lederlønninger er et forsøk på en avsporing. Sande Nilsen mener som Traaseth også at det er behov for opprydning i en ukultur internt i Innovasjon Norge.
– De må omstille seg. Det krever naturlig nok også en opprydding. Men her snakker jeg som én stemme.
LES OGSÅ: Fagforeningsledere mener oppvasken bør tas på kammerset (DN+)
«Uprofesjonell behandling»
I styreprotokollen datert 22. oktober sier Traaseth litt mer om hva hun mener ukulturen består i, utover svertekampanjer og drittpakker:
« ... kulturen er ikke representativ for selskapet, men stor nok da den materialiserer seg i form av negativ og uprofesjonell kundebehandling og mistrivsel på enkelte avdelinger og kontorer.» (DNs understrekning.)
«Føler at vi møter en vegg»
Administrasjonsjef Morten Andersen (56), som har jobbet seks år i en femmanns helsebedrift, kjenner seg igjen beskrivelsen.
– Ukulturen merkes i at mennesker ikke svarer på telefon eller mail, og at når folk svarer, oppfører de seg ikke ordentlig, sier han.
Andersen tok kontakt med Innovasjon Norge 10. november i håp om å få istand et møte. Han sier han fortsatt hverken har fått et møte eller et svar på om han får et møte – over tre uker senere. Andersen har forelagt DN en rekke eposter sendt for to og tre uker siden han sier ennå ikke er besvart.
– Det første tegnet på at noe er galt internt i en bedrift, er at de slutter å svare utad, sier han.
DN har vært i kontakt med avdelingskontoret som mottok Andersens henvendelser. Avdelingslederen henviser videre til direktør Per Annar Lilleng i Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold. Lilleng har ikke besvart DNs gjentatte henvendelser.
LES MER: Styret har tillit til Anita Krohn Traaseth
«Endringer gjør alltid vondt»
– Min erfaring er usedvanlig bra. Jeg har blitt møtt av profesjonelle mennesker. Men jeg tror henne når hun sier det ikke er sånn alle steder, sier grunnlegger Olav Eggum (59) i Fanbooster.
Han har vært gründer siden 80-tallet.
– Hun vil fornye Innovasjon Norge, og det støtter vi henne i. Endringer gjør alltid vondt, sier Eggum.
– Jeg vil tro det er en kime til konflikt når man forsøker å drive et stort, halvstatlig selskap mer som en entreprenørbedrift, sier daglig leder Knut Wien (31) i Angel Challenge - et investorprogram for investeringer i oppstartsselskaper.
– Anita Krohn Traaseth og resten av ledergruppen har sett at det er dét selskapet må bli. For fem år siden lo vi gründere litt av Innovasjon Norge, som var mer opptatt av at bønder skulle bygge landbruk enn å støtte oppstartsselskaper med internasjonale vekstambisjoner, sier Wien.
Anita Krohn Traaseth ønsker ikke å kommentere saken.
Vil riste penger ut av GoPro
Gründerne i Flowmotion vil løse GoPro-kameraenes største problem: risting. Stabilisatoren deres vant gründerkonkurransen Venture Cup i oktober.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Les mer her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.