Forrige søndag var jeg på togtur sammen med min datter. Vi satt i familievognen som vi pleier å gjøre, i tilfelle det er andre barn der hun kunne leke med.
Det var det ikke denne søndagen, så vi ble sittende sammen med fargestifter og en aktivitetsbok, og halvveis på reisen stoppet hun opp midt i fargeleggingen av en dinosaur, pekte mot veggen bak meg og spurte meg om vi hadde lov til å sitte akkurat her.
Jeg forstod ikke hva hun mente. Før jeg så skiltet hun pekte på. En kvinnefigur som holdt en baby i den ene armen og et større barn i den andre.
«Joda, vi kan sitte her», svarte jeg. «Det skiltet betyr familie, og pappaer er også en familie. Selv om du bor hos meg annenhver uke. Det er vår lille familie.»
En utfordrer til det etablerte
Denne uken blir jeg valgt inn som styremedlem i IKT-Norge, som den første og eneste representanten fra et oppstartsselskap.
Mine kampsaker skulle være «powercouples» (samarbeid mellom etablerte bedrifter og oppstartsbedrifter), tilgang på tidligfase- og senfasekapital, formuesskatten, ansatteopsjoner, pensjonsrettigheter, støtteordninger fra staten og alt annet som betyr noe for oss uetablerte.
Det var før min datter tittet opp fra dinosauren.
It-næringen er det raskest voksende næringen på fastlands-Norge, men under 25 prosent av stillingene der er besatt av kvinner, og i mitt eget selskap Unacast har jeg selv opplevd hvor vanskelig det er å få rekruttert kvinner til it-stillinger i et oppstartsselskap.
Det er åpenbart en stor ære å bli valgt inn styret til den viktigste organisasjonen for en av de viktigste næringene i Norge: it-næringen.
Familie-startupen
Skiltet på toget var for meg en påminnelse på at utfordringen ikke kun er at kvinner i for liten grad ønsker å bli it-entreprenører.
Utfordringen er at de ofte allerede har den høyeste stillingen i den viktigste oppstartsbedriften av dem alle: familien.
Min påstand er at vi får flere av disse kvinnene inn som en fremtidig CEO (administrerende direktør journ.anm.) i it-næringen, hvis vi får flere menn til å bli CEO i familien.
For hvordan skal kvinner kunne fritt velge å være entreprenører hvis de er låst til en forestilling om at de er den primære omsorgspersonen?
Hvordan skal kvinner – i stor nok grad – kunne ta risikoen ved å gå ulønnet i et år for å utvikle en idé når de i større grad jobber deltid for å få kunne bruke mest tid hjemme med barna og ikke har spart opp nødvendig kapital?
Hvordan skal kvinner få konkurransekraft i form av den erfaringen og det nettverket som typisk trengs for tiltrekke seg ansatte og kapital til en risikofylt nysatsing når de har tatt ut betydelig mer fødselspermisjon?
Hvordan skal kvinner disponere sin tid godt nok til å kunne jobbe døgnet rundt med et nytt selskap når samfunnet ved samlivsbrudd tolker mor som den beste omsorgspersonen, og har barna boende hos seg mesteparten av tiden?
Hvordan river vi ned kjønnsskiltet hos NSB?
Hvordan river ned ned kjønnsskillet i it-næringen?
Jeg hadde lenge planlagt å skrive denne blogposten på DNgründer i forbindelse med styremedlemsrollen.
Jeg skulle skrive om hvordan jeg har tenkt å jobbe for å stimulere til økt innovasjon. Jeg innser nå at det jeg må arbeide for er mer grunnleggende.
Jeg må arbeide for kjønnsinnovasjon.
Jeg skal gjøre mitt for at kvinner på et tidspunkt står for 50 prosent av de ansatte i it-næringene, og dermed tvinge dem til å omprioritere der hjemme.
Powercouples
I IKT-Norge sitt nye styre er jeg den første og eneste fra et oppstartselskap. En utfordrer til det etablerte.
I IKT-Norge lover jeg å jobbe for at min datter og hennes fremtidige livspartner begge har samme utgangspunkt for å bli CEO i en it-oppstartsbedrift hvis de ønsker det.
I IKT-Norge lover jeg å jobbe for at min datter og hennes fremtidige livspartner begge har samme utgangspunkt for å bli CEO i familien hvis de ønsker det.
Dét er et powercouple vi trenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.