- Jeg var gründer i 27 år. Bildet av en som startet for selv da jeg gjorde det, var av en som ikke kunne få seg en ordentlig jobb. Jeg tuller ikke, det var sånn. Det var et svært krevende miljø å starte en bedrift i, sier styreleder Risto Siilasmaa (49) i Nokia når DN møter han i lunsjkøen på Slush i Helsingfors.
Slush er Norden største samling for oppstartsbedrifter. På syv år har messen vokst fra et lite lokalt treff for 300 finske gründere til å bli et sted hvor 15.000 gründere, investorer og journalister møtes for et innblikk i hvilken retning teknologiselskapene vil ta fremover.
Ifjor var investorer som tilsammen er gode for over 40 milliarder dollar samlet for å lete etter den neste teknologiske gåsa som legger gullegg.
Ifølge Siilasmaa har Finland nå flere engleinvestorer per innbygger enn noe annet land.
Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.
Startet av Angry Birds-gründer
En av de sentrale navnene når man skal forklare Slush' suksess er Peter Vesterbacka, medgründer i Rovio.
Selskapet han var med å starte i 2009 skapte en av de første virkelig massive mobilspillsuksessene med Angry Birds.
Vesterbacka har gjennom flere år brukt tid - og penger han tjente fra et selskap som på det meste ble verdsatt til ni milliarder dollar - på å bygge et større miljø for oppstartsbedrifter i Finland, blant annet som medstifter i Slush, som i dag drives frivillig av studenter.
Vokste frem mens Nokia raste sammen
Rovios opptur og oppmerksomheten om finske oppstartsbedrifter vokste nærmest i takt med Nokias nokså vedvarende nedtur på slutten av forrige tiår.
- Noen mener Nokias fall var det beste som kunne skjedd dette landet. For det utfordret oss på en måte som fikk oss til å komme opp med nye løsninger for å sikre velferden vår, sa Miki Kuusi til BBC for noen år siden.
Han har ledet den frivillige organisasjonen Startup Sauna, som har jobbet for å dyrke frem nye selskaper.
Parallellen til det Norge opplever i dag, med en oljenedtur fulgt av en oppstartsboom og en gründerplan på 400 millioner, er vanskelig å unngå.
- Handler ikke om Nokias opp- og nedturer
Risto Siilasmaa mener historien som fortelles om hvordan alle andre tjente på Nokias tap er feil.
- Det er feil at det var Nokias opptur som skapte gründeroppturen. Det har ikke så mye med Nokias opp- og nedturer å gjøre. Antallet gründere har fortsatt å vokse både gjennom Nokias tøffe mellomperiode og gjennom vår fortsatte vekst, sier Siilasmaa.
15-doblet verdien
I dag er det Rovio som sliter i motvind. Nokia er på sin side inne i en enorm snuoperasjon hvor omtrent hele innmaten er byttet ut etter at Siilasmaa ble styreleder for tre og et halvt år siden. Telefon-divisjonen er solgt til Microsof, mens trådløs teknologi er blitt sentralt gjennom oppkjøpet av franske Alcatel-Lucent.
Per 10. november er verdien av selskapet (business enterprise value) 22,24 milliarder euro, 15 ganger hva den var da Siilasmaa tok styrelederstolen.
- Det har ikke stoppet entreprenørskapet, heller tvert imot, sier Siilasmaa.
Han viser til at Nokia gjennom tidene har skapt mer enn tusen nye bedrifter.
- Dette er en langsiktig greie. Det startet på åttitallet og jeg har prøvd å dytte det fremover siden. Jeg har sett opp- og nedturene. Det viktige er antallet entreprenører som har vært innom Nokia - et betydelig antall. Bridge er programmet vårt for hjelpe folk som forlater Nokia å finne en vei videre. Entreprenørskap har alltid vært en av de fem veiene videre, sier Siilasmaa.
Noe minutter senere ringer telefonen hans - ringetonen er Adeles "We Could Have Had It All".
Til tross for en formidabel snuoperasjon er Nokia fortsatt ikke helt tilbake på høydene fra 2008.
Les historien om Kahoot-gründer Johan Brands spektakulære flopp.
Alle håndproteser lages for voksne, rike menn
Det vil gründerne i Hy5 gjøre noe med.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Les mer her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.