Det globale smartby-markedet representerer i dag en markedsmulighet på over 13.000 milliarder kroner de neste fem årene og det forventes at i overkant av 26 globale byer vil være smarte byer i 2025, ifølge analyseselskaper Frost & Sullivan.

Mer enn halvparten av disse vil være lokalisert i Europa og Nord-Amerika. Derfor har vi i Innovasjon Norge etablert initiativet FRAM Smart Cities.

I høst inviterte vi ledere fra åtte lovende teknologiselskaper, flere av disse fra Rogaland, til å delta på et lederprogram i Barcelona. Lederprogrammet består av fem intensive to-dagers seminarer som inneholder ferdighetstrening og erfaringsutveksling.

Programdeltakerne er eSmart Systems, Lyse, Westcontrol, Zaptec, FARA, Numascale, Future Home og Nordic Smart Building. Alle er eksempler på selskaper med unike konsepter med global rekkevidde og vi har tro på at disse selskapene kan ta en posisjon i utviklingen av fremtidens byer.

For deltagerne som deltar på smartby-programmet handler det om hvordan det urbane livet kan forbedres gjennom bruk av informasjonssystemer og kommunikasjonsteknologi - med involvering, integrering, god infrastruktur, helse, grønn byplanlegging, energieffektivitet, bedre transport og avfallssystemer.

LES OGSÅ: Dette har Telenor betalt tre milliarder kroner for

Vi ønsker å lede dette initiativet fordi vi vil at smart og bærekraftig norsk teknologi skal bli enda mer ettertraktet – og øke antallet norske selskaper som lykkes globalt i det grønne skiftet.

At så mange Stavanger-bedrifter deltar i vårt program er neppe en tilfeldighet. Stavangerregionen og Rogaland er godt i gang med å ta posisjonen som Norges og Nordens smartby, og i høst ble det arrangert en egen smartby-konferanse i vestlandsbyen; Nordic Edge. Målet var å vise hva smarte byer er og hva regionen kan by på av teknologiske løsninger.

EU har valgt Stavanger som en av ni byer som skal skape nye og bærekraftige løsninger for Europa og Innovasjon Norge har gitt Stavanger-regionen status som klynge for velferdsteknologi – og nærmere 50 bedrifter deltar i denne.

Med et av Europas best utbygde fibernettverk og utplassering av automatiske strømmålere, og en smart styringsenhet til alle hjem, gir regionen en digital infrastruktur og muligheter få andre kan vise til.

Starten har gått! Stavanger leder an og er i ferd med å bli en hub for innovasjonsmiljøer som utvikler teknologi og systemer som passer godt inn i det grønne skiftet.

Nå må eksisterende bedrifter i hele Norge snu noen steiner og se muligheter i allerede eksisterende teknologi for forhåpentligvis å utvikle nye bruksområder og løsninger.

Alle er ansvarlige for å bidra til et mer bærekraftig samfunn, og teknologibedriftene er nøkkelen til en effektiv utvikling og de beste resultatene.

Les også: Investorer putter millioner i Nabobil

En helt ny dataspillgenre

Anders Ottesen og ni andre nordmenn utvikler dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike genrer i flerspillermodus forsøker å skape en ny.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

DNs pitchekonkurranse: En helt ny dataspillgenre
Anders Ottesen og ni andre nordmenn jobber med å utvikle dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike dataspillgenrer forsøker å skape en helt ny. Selskapet vant prisen for beste konsept under Norwegian Game Awards 2015.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.