I mai invitererte norges nyeste milliardær, Tapad-gründer Are Traasdahl, norske gründere til New York for å gi dem drahjelpen han selv manglet.
Nå har han valgt ut de fem selskapene han har tro på, ifølge nettstedet Shifter, som var de første som omtalte saken.
Selskapene Xeneta, Socius, Bubbly, Eventum og Bylineme skal få jobbe i Tapads kontorer, få hjelp til å bygge nettverk og kontorer i USA og vil bli introdusert for amerikanske venturekapitalselskaper – investeringsselskapene som sitter på pengene de fleste oppstartsbedrifter med internasjonale ambisoner trenger.
Nettverk kan ta årevis
Traasdahl solgte i februar Tapad til Telenor for 3,2 milliarder kroner etter å ha bygget opp selskapet i USA gjennom seks år. Bare å skaffe seg et «ok» nettverk i USA tok tre år, ifølge Traasdahl selv.
– Det er kamp om de personene som kan guide deg. Du må bygge nettverk, og så baller det på seg. Det tar utrolig lang tid å komme inn hvis du ikke har en start. Amerikanerne gjør sjelden business med noen de ikke kjenner eller som noen kjente ikke går god for, saTraasdahl til DN tidligere i år.
De fem selskapene som får bli med Traasdahl til USA
1. Xeneta
Siden 2012 har Xeneta jobbet med å sprenge prishemmeligholdet innen container-shipping.
Ved å få en rekke av verdens største fraktkunder, speditører og rederier til å dele sine data med Xeneta, har selskapet kunne lage prissammenligningstjeneste. Data om verdens viktigste fraktårer håper selskapet skal bli gull verdt.
Les mer om Xeneta: Forberedt på kyss og drapstrusler
Xeneta advarer mot Facebook-oppskriften
2. Socius
Sosiale medier bygges med innhold fra aviser, tv og blogger. Norske Socius vil la mediene stjele leserne tilbake ved å ta igjen med samme mynt.
Sammen med sin engelske medgründer Daniel Butler (35) har Frode Jensen (36) utviklet programvare som effektivt lar mediene ta inn innhold fra en rekke sosiale kanaler (Twitter, Tumblr, Instagram), moderere det tilpasse det visuelt til siden sin.
Foregår det en diskusjon på Facebook og en på Twitter om en sak en avis har skrevet, er målet på sikt at begge skal være synlige inne på avisens sider.
Silicon Valley-fondet investerte nylig 400.000 dollar i Socius, ifølge Techcrunch.
Les mer om Socius: Oppstartsbedrift får 30 investorer på en gang
3. Bylineme
Bylinene er en markedsplass for journalistikk, fra formidling av frilansoppdrag til gjenbruk av tidligere publiserte artikler og salg av nye.
Les mer om Bylineme: Mediebedriftenes landsforening starter Media Startup Society for å møte mediegründere
4. Eventum
Konseptet bak eventum.no føyer seg inn i rekken av den stadig voksende delingsøkonomien internasjonalt, som har markert seg også i Norge de siste årene med kjente tjenester som Airbnb og Uber.
Eventum minner noe om bookingtjenesten Airbnb, som muliggjør utleie av egen bolig. I stedet for overnattingsplass, tilbyr de brukerne møte- og selskapslokaler. Den som eier lokalene legger ut en profil på nettsidene som potensielle kunder kan gå inn og søke opp. På profilen får man se bilder, pris, tidligere gjesters kommentarer og informasjon om lokalet, akkurat som på lignende tjenester.
Les mer om Eventum: Med denne delingstjenesten kan du leie Munchmuseet for en dag
5. Bubbly
Bubbly produserer en automat som gir besøkende i butikker en gave for å svare på noen spørsmål. Produktet skal gjøre det lettere for butikker å få feedback fra sine kunder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.