Da Knut Wien (31) startet sin første bedrift for fem år siden, startet det lovende. Likevel endte han med 50.000 kroner i kredittkortgjeld og et selskap som ikke kunne fortsette.
Ikke alle gründerhistorier er suksesshistorier. I en artikkelserie på DNgründer forteller en rekke gründere om hvordan de feilet tidligere i karrieren, og hva de lærte av det.
- Det er noe av det mest lærerike jeg har gjort i mitt liv!, sier Wien når DN møter han i gründerkollektivet Startuplab i Forskningsparken. Der jobber han i dag med coaching og veiledning av gründere og investorer gjennom programmet «Angel Challenge».
- Jeg gjør det fordi det er veldig gøy, og jeg føler jeg har erfaringer som er verdt å dele med de yngre gründerne her. Jeg pleier å si til dem at «jeg var akkurat der du er nå for fem år siden», sier Wien.
Ville revolusjonere skolen
Etter at Wien sluttet som befal i forsvaret begynte han på ingeniørutdanning på NTNU. Det gjorde han i tre år, før han begynte på en master i entreprenørskap ved samme universitet.
Han forteller om en frustrert studietid, der han brukte mye tid på å lære fag han fant unyttige og kjedelige.
- Som student må man vite bedre hva man går inn i. Jeg var sint over å bli tvunget inn i fag som jeg synes var helt forferdelige. Jeg var så irritert og lei av å bruke tiden min på dritt som student at jeg ville løse det problemet, sier Wien.
I høsten 2010 startet han da et selskap sammen med en kompis, og ble gründer. Etter å ha fått med seg fire programmerere på laget, begynte de å utvikle en tjeneste der studentene selv kunne vurdere både fag og lærere.
- Vi lagde et program der studenter kunne gå inn og se andre studenters meninger om fagene og velg fagene basert på ordentlig info, ikke bare et dårlig innsalg fra en lærer, forteller han.
Drømmen brast
Oppstartprosjektet startet lovende, og på kort tid ble flere tusen studenter involvert i programmet.
- I de tre første månedene etter at løsningen var på plass, gikk det knallbra. Antall brukere, artikler og ratinger økte raskt, og vi følte at alle digga det. Det var kjempekult å holde på med i den perioden, forteller Wien.
- Men så begynte problemene å komme, forteller han. Selskapet de startet, Classmate, falt fra hverandre, og gründerdrømmen brast.
- Vi var seks stykker med like store andeler i selskapet, og vi hadde ingen administrasjonsstruktur. Vi hadde ingen idéhaver og ingen som kunne ta noen reelle beslutninger i teamet, sier han.
Selskapet begynte som en vurderingsplattform, men Wien og hans medgründere ønsket ikke å stoppe der.
- Vi hadde en ekstremt uklar retning med selskapet; vi skulle løse alt på en gang. Når man er ung, vil man jo fikse alt. Vi likte heller ikke skolens IT-system, så vi skulle fikse det. Vi like ikke kalendersystemet heller, og ville fikse det også. Vi synes fildelingssystemet pås kolen var rotete, så det satte vi også i gang med, sier han.
- Til slutt føltes det som vi skulle endre hele utdanningsløpet, og hele skolen, på en gang, forteller Wien.
Det ble for mye å gape over for mye for selskapet; interne gnisninger oppsto og til slutt forlot alle Classmate-medarbeiderne selskapet for å ta andre jobber.
Råd til unge gründere
Denne historien bruker Wien ofte når han snakker med gründerspirer som kommer innom Startuplab.
Det er tre ting jeg gjerne skulle visst da jeg startet ut:
- Team-strukturen: Vi skulle hatt en ryddigere administrasjonsstruktur og et mindre team.
- Hørt på gode råd: Vi ble hele tiden fortalt at vi burde holde oss til det vi var gode på, men det gjorde vi ikke. Vi skulle fikse alle problemer vi så.
- Beskytt selskapet: Sett opp kontrakter og planer tidlig. Før man gjør noe som helst, må man ha en struktur. Å tro at to stykker skal være daglig leder, går ikke.
Wien mener det er viktig at unge gründere tør å prøve og feile.
- Jeg kaller Classmate-prosjektet mitt sjette studieår. Jeg prøvde skikkelig å få det til, men det funket bare ikke. Da jeg skjønte det ikke kom noen inntekt til å dekke de 50.000 i minus på kredittkortet, tok jeg en jobb og fikk hjelp av mamma og pappa til å betale ned på det. Men likevel er den tiden helt ubegripelig mye verdt for meg, sier Wien.
- Jeg er enormt glad for at jeg gjorde det. Det ga meg lærdom jeg aldri kunne lest i noen bok.
Har du tips til gode gründerhistorier? Ta kontakt med DNgründer på tips@dn.no.
Alle håndproteser lages for voksne, rike menn
Det vil gründerne i Hy5 gjøre noe med.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Les mer her.
Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte
Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere
Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.