I løpet av karrieren har biolog og suksessgründer Baard Johannessen studert afrikanske gresshopper, jobbet for veldedige organisasjoner, vært på konkursens rand og «tigget» staten om penger for å gjøre veldedige prosjekter. Da han var 42 år gammel satset han på gründerdrømmen.
Han ligger nå an til å omsette for 170 millioner kroner gjennom sine tre gründerselskaper: Music Angel Europe, som selger minihøyttalere, og lakselusselskapene Ecolice og Nettforsk.
- Jeg fikk en skikkelig nedtur med mitt første gründerprosjekt, forteller Johannessen.
Ikke alle gründerhistorier er suksesshistorier. I en artikkelserie på DNgründer forteller en rekke gründere om hvordan de feilet tidligere i karrieren, og hva de lærte av det.
Tidligere saker i serien:
Sean Percival ble hentet inn til en milliardgigant – så falt selskapet i grus
Kahoot-gründerens «spektakulære flopp»
Knut Wien fikk 50.000 i kredittkortgjeld etter sin første gründerkollaps
Fryktet konkurs
Han startet konsulentselskapet Nettforsk i 2005, som utviklet internettportaler for forskere.
Johannessen forteller at det gikk bra i begynnelsen, men det tok ikke lang tid før han fikk problemer.
- Jeg ansatte en kar i en periode med liten omsetning. Jeg ble kjørt veldig hardt av han som jobbet for meg, og var på randen av konkurs. Han jobbet stadig mindre og til slutt måtte jeg permittere han, forteller Johannesen.
Gjennom hele denne perioden gikk alle Nettforsk-inntektene til å betale medarbeideren, og Johannesen forteller at han ikke hadde råd til å lønne seg selv.
Lånte penger av familien
- Etter permitteringen var over krevde han feriepengene utbetalt. Da var driftskontoen tom og han forsøkte å begjære selskapet konkurs, men heldigvis fikk jeg låne penger her og der til å betale han.
Johannessen fikk låne av penger av familien, og forteller at han også klarte å selge en internettportal som de hadde utviklet for å unngå konkurs.
- Jeg var virkelig redd for å gå konkurs på det tidspunktet, sier Johannessen.
I senere tid har Johannessen brukt Nettforsk til å utvikle patentsøknader. Nettforsk er i dag morselskapet for patenter, varemerker og driftselskapene han eier.
«Pappa» på gründerskole
I tillegg til konsulentselskapet jobbet Johannessen flere år i FN, med å redusere giftbruk mot gresshopper i Afrika.
Han har også bakgrunn fra ulike veldedige organisasjoner og har jobbet i WWF, Røde Kors, Norsk Biologforening og Speideren. Han ble frustrert over hvor vanskelig det var å få penger til prosjekter han ville gjennomføre.
- Til slutt ble jeg så lei av å tigge penger av staten for å se hva vi kunne få til, så jeg pakket sekken og begynte på gründerskolen, sier han.
Gründerskolen er en norsk entreprenørutdanning, som er et samarbeid mellom ulike utdanningsinstitusjoner i Norge. Da Johannessen ble tatt opp i 2007, var han 42 år gammel.
- Den nest eldste i kullet mitt var vel 27 år gammel. Mange på skolen kalte meg for «pappa» fordi jeg var så mye eldre enn mange av dem, forteller han.
Ble lusemillionær...
- Da jeg var ferdig på gründerskolen utviklet jeg patentet på lakselus.
Lakseluspatentet hans har dratt inn et par titalls millioner, men heller ikke her har gründeropplevelsen vært uten problemer.
En dyr og høyprofilert rettssak om rettighetene til hans lakseluspatent har kostet Johannessen opp mot 20 millioner kroner inkludert patentkostnadene, anslår han selv.
Dagens Næringsliv skrev i fjor om Johannessens kamp om å få oppdrettskonsernet SinkabergHansen til å betale for bruken av en patentert metode han har utviklet for å bekjempe lakselus. Per i dag har han anket rettens avgjørelse i patentsaken.
Les mer om lakseluskonflikten på DN.no:
- Krangler om lusecocktail (DN+)
- Lusing for patentbrudd (DN+)
- «Englepenger» mot lakselus (DN+)
- - De har stjålet metoden min
- Heldigvis har jeg hatt over 22 millioner i inntekter fra patenten, så jeg har klart meg bra. Det er mange som ikke ville holdt ut en slik rettsprosess, forteller han.
... og høyttalermillionær
Ikke lenge etter at lakseluspatenten var satt til livs, kom Johannessen over en liten høyttaler som kunne kobles til telefon og pc under en ferietur i Thailand. Han lanserte dette produktet i Norge, kalt Music Angel, og har siden lanseringen i 2011 solgt over 1,5 millioner høyttalere.
Nå som han har klart å tjene penger på gründeridéene sine ønsker han å fortsette med veldedig arbeid.
- Jeg har aldri drømt om å bli rik, men jeg ble nødt til å tjene pengene selv da jeg trengte penger til patentrettsaken for å forsvare patentretten min. Det har gått over alle forventninger og nå trenger jeg ikke lenger å tigge om penger for å starte nye prosjekter. Nå kan jeg gyve løs på de gode sakene jeg drømte om å jobbe med tidligere, sier han.
Leselys til fattige familier
Johannessen har blant annet satt i gang et prosjekt for å gi leselys til fattige familier i utviklingsland.
Det er blant annet den britiske mangemilliardæren Richard Branson, som er kjent både som en filantrop og eventyrer ved siden av hans forretningsliv, som er Johannessens inspirasjon. Han er anslått å være god for omtrent 30 milliarder kroner.
- Jeg ønsker å gå på to ben samtidig, ett der jeg driver med lønnsom entreprenørskap og ett hvor jeg kan gjøre veldedig arbeid. Richard Branson har inspirert meg, sier han.
Suksessgründerens egne tips
Johannessen forteller om både opp- og nedturer i sin karriere, og mener mange gründere misforstår hva gründerlivet egentlig går ut på.
- Jeg føler at det er alt for mange som pantsetter hus og bil for å utvikle prototyper og forretningsideer. Deretter tror de at det vil rulle og gå av seg selv. Da møter de ofte veggen, sier Johannessen.
Han mener det er viktig at gründere bør være klar over at den største jobben begynner etter forretningsideen er utviklet.
- Jeg opplever at mange prosjekter strander når salgsjobben begynner. De mest lønnsomme prosjektene har tatt meg 10-20 prosent av innsatsen for å utvikle forretningskonseptet, mens resten er salg og bygging av troverdighet, mener Johannessen.
Har du tips til gode gründerhistorier? Ta kontakt med DNgründer på tips@dn.no.
Nå skal alle kunne booke sitt private band
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Hvor finner du artistene som er flinke nok til å kunne spille i bryllupet ditt, men samtidig ukjente nok til at du kan ta deg råd til dem? Inspirert av delingsøkonomien vil Lydelig vil koble usignerte artister med spillejobber.
Les mer her.
Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte
Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere
Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.