Det amerikanske tidsskriftet Forbes er blant annet kjent for alle oversiktene det publiserer over klodens aller rikeste.

Ifjor publiserte Forbes for første gang en oversikt over de rikeste gründerne i USA under 40 år.

Der befant Elizabeth Holmes (32) seg helt i toppen. Hun var bare 19 år gammel da hun sluttet på Stanford-universitetet for å starte blodtestingsselskapet Theranos etter å ha utviklet en helt ny metode som skulle revolusjonere det umoderne blodprøvemarkedet.

Bare i USA er markedet for blodprøver anslått å være på 75 milliarder dollar (over 600 milliarder kroner). Ifjor estimerte Forbes at nettoforumen til Elizabeth Holmes var nesten 40 milliarder kroner.

Nå risikerer imidlertid hennes blodprøveselskap Theranos å bli den første enhjørningen - gründerselskap med verdi på over én milliard dollar - som rakner, skriver Veckans Affärer.

Holmes ble i følge tidsskriftet beskrevet som et geni som lærte seg det kinesiske språket mandarin mens hun gikk i grunnskolen og som solgte programvare til det kinesiske universitetet.

Det som virkelig satte fart på «blodprøve-eventyret» til Holmes var da Theranos inngikk en avtale med den amerikanske apotekkjeden Walgreens i 2013.

Dro i bremsen

Men på et styremøte 28 januar i år på Park Hyatt Hotel i New York dro Walgreens i bremsen og kuttet all kobling til Theranos laboratorium i California, ifølge Veckans Affärer. Det skal ha sin bakgrunn i en lang og drepende reportasje i Wall Street Journal i oktober ifjor der det ble stilt spørsmål ved testene til det tidligere hyllede selskapet.

Av de 240 ulike blodtestene som Theranos hadde tilbud om på slutten av 2014 hevdet fire tidligere ansatte overfor avisen at bare 15 ble utført med selskapets egenutviklede utstyr Edison. Resten ble ifølge de samme personene gjennomført med hjelp av tradisjonelt laboratorieutstyr fra for eksempel Siemens.

Som om ikke det skulle være nok, så anmeldte en annen tidligere ansatt selskapet til helsemyndighetene i New York fordi denne stilte spørsmål ved presisjonen i svarene som selskapets egenutviklede utstyr Edison gir. Siden har problemene for Theranos tårnet seg opp.

Elisabeth Holmes er tidligere blitt presentert for USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger. På en blogg på nettsiden til Times skrev Kissinger i april ifjor at Elisabeth Holmes er et eventyr som bare kunne skje i USA.

«Hennes plan hørtes ut som en students drøm. Jeg sa til henne at det finnes bare to alternativer for det hun vil gjøre - total flopp eller enorm fremgang».

Nå vil bare tiden vise hva som blir det endelige resultatet.

 

LES OGSÅ OM:

Det startet med en oppfinnelse i 1977 - nå selger han familiebedriften for gigantsum - barna ikke interessert


Milliardærer flokker til tre blokker: Jakter prisrekord i rikingblokk dnPlus

Skal snu trenden: Brokkoli utfordrer bensinpølser dnPlus (+)

Statoils problembarn er blitt pengemaskin: En halv «mong» i pluss dnPlus (+)

 

Kunstig intelligens gjør at treningssenteret vet når du skal slutte

 

Se Rune Bjerkes forklaring:

Slik forklarer DNB-sjefen at Luxembourg-affæren kunne oppstå
- Det må ikke brukes som en unnskyldnig eller bortforklaring, men det er viktig å minne om dette...
01:34
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.