Elizabeth Holmes (32) bygde opp sitt eget blodprøveselskap Theranos fra grunnen og ble dollarmilliardær som 30-åring. Hun hoppet av universitetsstudier som 19-åring for å bruke all tid på sitt nye selskap, gikk ofte i mørk pologenser og ble derfor av flere grunner kalt «den neste Steve Jobs».

I 2014 anslo Forbes hennes formue til 40 milliarder kroner.

Men så begynte motgangen, og problemene i hennes blodprøveselskap Theranos.

For en knapp uke siden ble det kjent at helsemyndighetene i USA ønsket å forby Theranos fra å utføre tester i minst to år fordi selskapet ikke har ordnet opp i det myndighetene beskriver som store problemer ved laboratoriet i California, skrev The Wall Street Journal.

Avisen viste til et brev datert 18. mars, hvor det fremkom at Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) ønsker å frata laboratoriet og eierne retten til å eie eller drive noe annet laboratorium i perioden. Theranos fikk ifølge WSJ ti dager på å svare CMS.

Talskvinne i Theranos, Brooke Buchanan, understreket overfor avisen at myndighetene fremdeles ikke hadde ilagt sanksjoner på laboratoriet i Newark, California, og at de derfor håpet å unngå det på grunn av omfattende tiltak som selskapet har gjennomført de siste månedene.

Kriminaletterforskning

Men nå rammes Theranos av et nytt alvorlig tilbakeslag.

Føderale påtalemyndigheter i USA har nemlig igangsatt kriminaletterforskning om hvorvidt Theranos har villedet investorer om selskapets påståtte unike teknologi og virksomhet, skriver Wall Street Journal basert på kilder nær saken.

Det som virkelig satte fart på «blodprøve-eventyret» til Holmes var avtalen Theranos inngikk med den store amerikanske apotekkjeden Walgreens i 2013.

De siste ukene har imidlertid Walgreens og helsemyndighetene i New York ifølge WSJs kilder mottatt stevninger med krav om å legge frem hva blodtestingselskapet har gitt dem av muntlig og skriftlig dokumentasjon.

Så spørs det hvordan Theranos og Elizabeth Holmes skal klare å ri av den stormen som nå bygger seg opp.

Det kan vise seg at USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger får mer rett enn han kunne ane da han på en blogg på nettsiden til Times i april ifjor skrev at Elisabeth Holmes er et eventyr som bare kunne skje i USA og at hennes plan hørtes ut som en students drøm

«Jeg sa til henne at det finnes bare to alternativer for det hun vil gjøre - total flopp eller enorm fremgang», skrev Kissinger, som ble presentert for Holmes av en annen tidligere utenriksminister i USA, George Shultz, som var rådgiver for Holmes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år

 
Elisabeth (32) var god for 40 milliarder ifjor - nå kan alt rakne

Her er USAs superrike «ungdommer» som skapte alt selv

Hold deg oppdatert på DN Investor