Seniorer jobber like mye som yngre arbeidstakere, de gleder seg enda mer til å gå på jobb hver dag og føler at de takler jobben sin bra eller veldig bra.
Mange kan tenke seg å fortsette i jobb etter at de får rett til pensjon, viser Norsk seniorpolitisk barometer 2009, som Senter for Seniorpolitikk (SSP) presenterte idag.
Her kommer det også frem at seniorer ikke behøver å frykte at de blir de første ledelsen vil kvitte seg med i forbindelse med en nedbemanningsprosess.
Les:
Vil beholde seniorer ved nedbemanning
Vil ha høyere lønn
Men hva skal egentlig til for å få eldre til å stå lenger i arbeid? De hyppigst nevnte svarene i undersøkelsen er "høyere lønn", som hele 23 prosent mener er viktig. Så følger "helse", "mer interessante arbeidsoppgaver", "redusert stilling/kortere arbeidstid" og "lettere arbeidstidsordninger/mer fleksibel arbeidstid".
Bare fem prosent svarer imidlertid at "trivsel" er utslagsgivende. Men både direktør Åsmund Lunde i Senter for Seniorpolitikk, forsker Per Erik Solem i Nova og informasjonssjef Dag Bredal i Seniorsaken er sikre på at trivsel er langt viktigere enn det som kommer frem i seniorbarometeret.
- Det er veldig viktig å trives i jobben sin for at man skal ha lyst til å fortsette: Først og fremst bør man ha en utviklende og interessant jobb hvor man føler seg nyttig og ettertraktet. Den eldre må føle at det er bruk for ham eller henne, og dette må særlig den nærmeste lederen gi uttrykk for, sier forsker Per Erik Solem til DN.no.
Han understreker at man kan bli motivert av forskjellige ting. Mens noen får motivasjon av selve innholdet i jobben, fokuserer andre på inntektene.
- Høyere lønn kan bidra til at flere står lenger i jobb, bemerker Solem.
- Må bli sett av sjefen
Seniorpolitikkgeneral Åsmund Lunde understreker at ledelsen bør føre en bevisst, praktisk seniorpolitikk for å få flere til å bli noen år til.
- Men det hjelper ikke å ha en seniorpolitisk plan liggende i skuffen. Den må følges i det daglige, sier han. Her bør det komme klart frem hvilken kompetanse og kunnskap seniorene sitter på. - Det å bli sett er viktig for å ha motivasjon for å fortsette. Alle arbeidsgivere vil jo at nærmeste sjef skal vite hva som er ens sterkeste sider, sier Lunde.
Dag Bredal er enig:
- Du må bli verdsatt, føle at folk respekterer den jobben du gjør. Det handler om trivsel. Hvis man mistrives på jobben, er det mye lettere å gi etter for press hvis ledelsen ønsker å kvitte seg med eldre arbeidstaker i en nedbemanningsrunde. Men vi i Seniorsaken mener at alder ikke bør være et slikt kriterium. Det er minst like vondt for en 54-åring å miste jobben enn for en 34-åring. Tross alt har en 34-åring mye lettere for å finne seg en ny jobb, sier Bredal til DN.no.
Hva må til for å få eldre til å jobbe lenger? Diskutér saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.