Rallyet i gullprisen fortsetter fredag. Prisen på en troy unse av det edle metallet levert i desember i år steg fredag til 1.277,50 dollar på råvarebørsen Nymex i New York fredag. Dermed nådde prisen et nytt rekordnivå for tredje gang denne uken.

I elektronisk handel var prisen så høy som 1.284,40 dollar tidligere i dag. Prisen falt imidlertid tilbake da svake forbrukertillitstall ble presentert litt før klokken 16.00 norsk tid.

Utklasser andre aktiva
Gullprisen har lagt på seg 2,5 prosent i løpet av uken. Så langt i år har prisen steget mer enn 16 prosent.

Gull har dermed utkonkurrert en rekke av de andre aktivaklassene i finansmarkedene, som aksjer og mange typer råvarer.

Trykker penger
Den lille nedturen fredag ettermiddag skyldes trolig gevinstsikring, mener analytikere Marketwatch har snakket med.

- Det er ingenting som tyder på at gullrallyet er blitt reversert, sier metallanalytiker Jim Steel i HSBC til nettstedet.

Meglerhuset Goldman Sachs tror gullkontrakten kan gå over 1.300 dollar svært raskt dersom de såkalte kvantitative lettelsene fortsetter.

Sentralbankene i USA og Storbritannia har brukt såkalte kvantitative lettelser for å forsøke å få fart i økonomien igjen.

Ved å kjøpe store mengder av stats- og bedriftsobligasjoner forsøker sentralbankene å få ned det genrelle rentenivået i økonomien.

Sentralbankene har kjøpt opp verdipapirer i markedet uten å nøytralisere kjøpene. Oppkjøpene blir dermed gjort ved å øke sentralbankens balanse og dermed øker pengemengden i økonomien. Kvantitative lettelser blir derfor omtalt som å "trykke penger".

- Kvantitative lettelser vil fremskynde oppgangen til vårt seksmåneders prisestimat og gi oppsiderisiko for prognosen, skriver analytikerne i Goldman Sacs i en oppdatering fredag ifølge Marketwatch .

Søker sikkerhet
Enkelte investorer frykter imidlertid at de kvantitative lettelsene kan svekke den amerikanske dollaren og flere andre valutaer på sikt. Derfor velger de å kjøpe gull - som blir sett på som en forsikring mot inflasjon.

- Vi er kommet til et punkt der befolkningen er skremt av den manglende stabiliteten i finansmarkedene. Gull kommer til å bli det foretrukne valget når investorer søker trygge havner, sier seniorstrateg Adam Klopfstein i Lind-Waldock til Bloomberg.

Gjeldsbelastning
Mange nasjoner har også pådratt seg enrome mengder statsgjeld i et forsøk på å demme opp for krisens virkninger. Nasjonenes store underskudd og gjeldsbelastning skremmer mange investorer.

- All gjelden og underskuddene er så store at den eneste farbare veien ut av denne klemmen ser ut til å være en synkronisert devaluering av alle fiat-valutaene. Gull erstatter dollar som verdens reservevaluta, sier Michael Pento i Euro Pacific Capital til Bloomberg.

Fiat-valuta er valutaer som ikke kan innløses i realverdier, som for eksempel gull. I stedet er verdien støttet av nasjonens fremtidige inntekter. Valutaens verdi er derfor avhengig av tilliten til nasjonens finansielle stilling. De aller fleste valutaene i verden er i dag såkalte fiat-valutaer.

Kan svi
Seniorstrateg Adam Klopfenstein i Lind-Waldock mener det likevel situasjonen ikke tilsier at man må henge seg på rallyet og kjøpe gull på rekordnivå.

- Jo høyere gullprisen går, dess mer kommer det til å svi når strikken smeller tilbake igjen. Jeg ville ikke gått blindt inn i markedet på disse prisene. Investorene må tenke på risikofordelingen når de kjøper på disse nivåene, sier Klopfenstein.

- Ingen boble
Investeringsrådgiveren Marc Faber, som ble kjent som Dr. Doom da han rådet investorer om å selge aksjer like før krakket i 1987, tror imidlertid ikke det er en boble i gullmarkedet.

- Gitt alle de ufinansierte gjeldsforpliktelsene, trykkingen av penger og størrelsen av finansielle eiendeler i verden, så tror jeg ikke at vi er i en boble, sa Faber på CLSA Investors' Forum 2010 i Hong Kong i dag ifølge Marketwatch .

Han mener i likhet med Klopfenstein at investorene likevel bør være varsomme i forhold til hvor stor eksponering de har mot gull.

Rådet hans er å kjøpe gull i månedlig og ikke holde en for stor andel av formuen i det edle metallet.

- En dag kan vi få en korreksjon på 20 til 30 prosent, sa Faber.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.