Det nye selskapet skal hete Aker Achievements as, og vil bli ledet av gulljenta fra Lillehammer-OL, Stine Lise Hattestad Bratsberg.
Med seg i kjernetroppen får hun sportssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund og Atle Kigen fra Aker asa, et børsnotert investeringsselskap hvor Kjell Inge Røkke er hovedeier.
Sammen med et styre bestående av blant andre Aker-boss Øyvind Eriksen, trippel OL-vinner Bente Skari, ekslandslagstrener Erik Røste samt eliteutøverne Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ola Vigen Hattestad skal de «øke verdien på langrennssporten og dens utøvere».
- Dette har vært en fantastisk spennende reise. Vi har startet med helt blanke ark og jobbet i tett samarbeid med utøverne og støtteapparatet, og er stolte over å passere denne første milepælen, sier Hattestad, som skal jobbe i halv stilling.
Alle får eierskap
Aker ble i vinter ny hovedsponsor for Norges Skiforbund. Avtalen på inntil 60 millioner kroner frem til 2014 er den største i langrennslandslagets historie. Nå viser det seg at Røkkes Aker også vil snu selve sponsorvirksomheten på hodet:
Aker Achievements, som ble stiftet på Sognefjellet igår, har utviklet egne forretningsplaner og fire investeringsområder for sponsingen.
Utøverne, trenerne og støtteapparatet til langrennslandslagene vil nå få hver sin aksje i selskapet. Det skal holdes styremøter og generalforsamlinger. Og når året er omme, skal regnskapet legges frem - etter først å ha blitt revisorgodkjent.
- Det er første gang jeg hører om noen som danner et eget as for å håndtere et sponsorat. Det er en helt ny måte å tenke på, sier sponsorsjef Bernt Halvard Olderskog i Norges Skiforbund.
Han har lykkes med nesten å doble sponsorbudsjettet til 40 millioner kroner for VM på hjemmebane 2011
- Vi har forsøkt å finne vår egen vei. Dette er ikke bare et pengebeløp, men også en forretningsmodell, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker asa.
Kostholdsråd på nett
De fire investeringsområdene er ment å skulle komme henholdsvis eliteløpere, breddeidretten, ansatte i Aker-systemet og skifolk til gode.
Langrennsgruppene i klubbene med landslagsløpere får 50.000 kroner i årlig støtte, mens 24 landslagsutøvere får et månedlig stipend på 10.000 skattefrie kroner.
Avtalen innebærer også at utøvere og støtteapparat skal hjelpe Aker-ansatte med å drive fysisk fostring. En nettbasert løsning skal gi de Aker-ansatte tilgang til kostholdsråd og treningstips fra proffene. I tillegg vil de ansatte kunne bli med eliteløpere på treningsøkter.
Bare i oljeserviceselskapet Aker Solutions jobber det rundt 30.000 mennesker.
- Som Norges største private arbeidsgiver bør gevinsten kunne overstige kostnadene dersom vi kan samarbeide med utøverne og støtteapparatet om tiltak for å få ned sykefraværet i Akers mange virksomheter, sier Eriksen.
Eriksen på tur med topputøver
Aker-sjefen selv er en av de første som skal få nyte godt av treningsopplegget. Sportssjef Åge Skinstad lover at Eriksen skal få være med en av topputøverne på en treningsøkt.
I tillegg skal sponsingen sørge for at små og store tiltak over hele landet kommer den menige langrenner til gode.
Ønsker velkommen etter
Sjef for det private langrennslaget Team Xtra Personell ønsker Aker-gjengen lykke til, men mener organiseringen i et eget aksjeselskap ikke er noe nytt i langrennsleieren.
- Slik har vi drevet i ett år nå. Men det er supert at Aker og landslaget kommer etter. Det er til det beste for utøverne, sier Nils Marius Otterstad.
Såkalte privatlag er omstridt i norsk langrenn, men er vanlig i sykkelsporten. Selv hentet Otterstad inspirasjon fra Team CSS, som eies og drives av den danske sykkellegenden Bjarne Riis, da han var med på å danne Team Xtra Personell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.