Investor og tidligere DnB-analytiker og forvalter, Audun Wickstrand Iversen, har sammen med analysesjef-veteran Viktor Jakobsen fått med seg tre sentrale folk som har drevet med solsatsningen i Statkraft og derigjennom kjøpt solenergianlegg i Europa, fortrinnsvis i Italia.

- Vi skal være en aktiv og profesjonell eier og utøve industrielt eierskap slik at det blir mulig for investorer å investere i solparker, sier Audun Wickstrand Iversen til Finansavisen.

Sikter mot børs
Nå går investorer som Stein Erik Hagen, Leiv Askvig, Torstein Tvenge og Ole Petter Lorentzen inn med 50-60 millioner kroner i en emisjon som totalt blir på 120 millioner kroner, ifølge avisen. Pengene skal gå til kjøp av 2-3 solparker i Italia som har en produksjon på i overkant av 10 megawatt og en kostnad på mellom 40 og 50 millioner euro, inntil 400 millioner kroner.

Selskapet, som heter EAM Solar, planlegger ytterligere en emisjon i slutten av året på mellom 240 og 400 millioner kroner, og vil i den forbindelse søke å ta selskapet opp til notering på Oslo Axess, ifølge avisen.

Lukrativ avkastning
Etter den andre kapitalutvidelsen planlegger selskapet ikke bare kjøpe solparker, men også designe nye parker, som er på størrelse med en fotballbane. Parkene kobles til strømnettet og får en fast pris som låses til omsetningen i 20 år.

- Man tar 95 prosent av av kostnadene up front, og får deretter lange kontrakter. Det gir en fin kontantstrøm som gir høyere avkastning enn eiendom, sier Wickstrand Iversen.

Prosjektet arbeider utifra en internrente på egenkapitalen på mellom 10 og 20 prosent etter skatt, etter at avkastningen på hele prosjektet skal ligge på mellom 8-12 prosent.

Analytiker Henrik Schultz i Argo Securities har tidligere påpekt at solenergisatsning i Italia, riktignok under nåværende statstøtte-regime, er som å trykke penger og "sinnsykt lukrativt". Les: - Dette kan være en «game changer»

Belånt satsning
Solpark-satsningen til EAM Solar kan lånefinansieres, og legger opp til en gjeldsgrad på 80 til 85 prosent. Investorene som kom i emisjonen gjorde det basert på en prising på null, mens grunderne tar 12,5 prosent royalty av alt overskudd før skatt, som de skal ha i ti år, ifølge Finansavisen.

Wickstrand og Jacobsens tidligere arbeidsgiver DnBNOR Markets er tilrettelegger for emisjonen.

DN.no lyktes ikke i å få en kommentar fra Stein Erik Hagen torsdag.

Les også:
- Nye interessenter kan komme på banen
- Dette kan være en «game changer»

<b>Hagen løftet Rec </b>
<b>- Vanskelig å være negativ til Oslo Børs</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.