Oslo Børs endte opp nær en prosent torsdag, og ender opp også fredag, men mer beskjedne 0,26 prosent.
Blant dagens vinnere er solenergiselskapet Renewable Energy Corp, som stiger over 3 prosent på høy omsetning.
Norsk Hydro var også blant aksjene som steg. Songa Offshore og DnB Nor falt.
Hagen løfter Rec
Analytiker Henrik Schultz i Argo Securities mener Rec-aksjen stiger som følge av signaler fra Orkla og styreleder Stein Erik Hagen.
- Det må skyldes dette med Orkla. De andre solaksjene reagerer ikke på signaler fra PVSEC-messen. At børsen har steget i den seneste tiden kan heller ikke forklare oppgangen vi ser i Rec nå. Man kan si at tredje kvartal ser bra ut og så videre, men det vet alle. Jeg er ganske overbevist om at dette har noe med Orkla-situasjonen å gjøre, sier Schultz til TDN Finans.
Ifølge analytikeren virker det lite sannsynlig at Rec-posten blir delt ut som aksjer til Orklas aksjonærer, men mer sannsynlig at Orkla vil selge hele posten til en ny eier og at dette vil komme snart. Schultz peker på at aksjen handles til en pris/bok på langt under 1, og han mener at Rec-posten mest sannsynlig blir solgt for 30 kroner eller høyere.
- Det er ikke bare at aksjen stiger, men det er på stigende volumer. Omsetningen er stor og det er neppe tvil om at det er hedgefond og så videre som posisjonerer seg i aksjen. Det virker på Hagen som at salget vil komme tidligere enn jeg trodde før, på rundt ett år. Når en styreleder eller konsernsjef i et selskap begynner å snakke til pressen om at et selskap skal selges begynner klokken å tikke veldig fort, sier han til TDN Finans.
Schultz mener det er ingen tvil om at Rec er en interessant bit i det globale solindustrien.
- Det er ingen andre som har den tilgangen til silisium som Rec har. I tillegg har de den nye fabrikken i Singapore, som ser lovende ut. På dagens aksjekurs får man Recs anlegg til nær halv pris. Dette begynner investorer å se på nå, de lukter at det kommer til å skje noe og at et salg ikke vil gå for børskursen. Wiggen er flink til å maksimere verdier, sier analytikeren til TDN Finans.
Hydro slår markedet
Songa Offshore falt 0,3 prosent til 22,55 kroner, omsatt for 57 millioner kroner.
DnB Nor Markets nedgraderte Songa Offshore fra kjøp til hold etter aksjekursen har steget til nivået rundt deres kursmål.
DnB Nor falt 0,9 prosent til 75,50 kroner, omsatt for 196 millioner kroner.
Norsk Hydro utvikler seg bedre enn markedet også fredag. Siden selskapet kom med oppdateringen om situasjonen på Qatalum har aksjen steget nær fem prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs er opp halvannen prosent i sammeperiode.¨
Ikke entydig positivt
Nøkkeltall som kan bidra til å gi børsene retning spriker noe.
Bedre enn ventede ledighetstall i USA ga børsene et puff opp igår, og fredag fortsetter makrotallene å komme inn på den sterke siden av konsensus, melder TDN Finans.
Sterke makrotall fra Kina og opprevidering av japanske BNP løfter de asiatiske aksjemarkedene fredag, i Kina tynger imidlertid fortsatt frykten for nye innstrammingstiltak.
Vedvarende sterk vekst i boligprisene i Kina øker frykten for at myndighetene innføre nye tiltak for å bremse.
Les: 64 millioner boliger står tomme i Kina og - «Alle» venter på krakket
WTI-prisen opp
Prisen på den amerikanske er positivt påvirket av at endelig tall for BNP i Japan i andre kvartal viste en annualisert oppgang på 1,5 prosent. Til sammenligning ble den foreløpige BNP-veksten rapportert opp 0,4 prosent.
- Aksjemarkedene steg relativt bra etter bedre enn ventet ledighetstall fra USA. Også oljeprisen steg, sier administrerende direktør Peter McGuire i CWA Global Markets til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.
Et fat WTI-olje med levering i oktober koster 76,3 dollar, opp 2,05 dollar, mens et fat Nordsjøolje med levering i samme måned handles til 78,3 dollar, opp 0,83 dollar.
Statoil-aksjen endte opp 0,32 prosent til 125,20 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,26 prosent til 372,38 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,3 milliarder kroner.
Les også: Gigant-emisjon i Deutsche Bank
- Som å oppgi Birken-tid justert for motvind (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.