Stein Erik Hagen ber staten gå inn som storeier i flere norske selskaper, for å hindre blåmandag når oljeeventyret er over.
- Avkastningen på oljeondet over tid er ikke imponerende. I stedet for å eie noen promille i amerikanske selskaper bør staten heller vurdere å gå inn som strategisk eier i flere norske selskaper. Vi har jo mange beviser på at staten har gjort en veldig god jobb som eier, for eksempel i Hydro og Telenor. Nå har den også signalisert deltagelse i en storemisjon i Yara, og det synes jeg er veldig bra. Men den kan bidra enda mer, sier investor Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv.
Hagen har aldri lagt skjul på at han tilhører høyresiden i norsk politikk og har flere ganger vært på kollisjonskurs med statsminister Jens Stoltenberg og regjeringens næringspolitikk.
Nå åpner han for at staten kan bli mer aktiv i næringspolitikken.
- Jeg sier ikke at jeg absolutt vil det, men jeg tenker på det, og i den situasjonen Norge er i, mener jeg vi bør prøve slike løsninger. Vi må stikke fingeren i jorden og finne ut hva vi skal leve av i fremtiden. Oljeinntektene er synkende, og det ser ikke ut som det blir noe gasseventyr heller. Samtidig har vi en rik stat og et ikke veldig rikt eierskap. Vi trenger statens penger for å skape ekspansjon og arbeidsplasser, sier Hagen til DN.
Både ute og hjemme
Hagen, som er styreleder i industrikonglomeratet Orkla, er for tiden i Singapore. Orkla er største aksjonær i solenergiselskapet Rec som er i ferd med å ferdigstille første fase av en gigantutbygging i Singapore. Første fase av utbyggingen har et investeringsbudsjett på 13 milliarder kroner.
Sammen med blant annet næringsminister Trond Giske skal han besøke Rec-fabrikken denne helgen.
- For å ta et tilfeldig eksempel. Kanskje kunne staten vært med og finansiert denne utbyggingen, som har vært et voldsomt løft for Rec. Det er også mange andre selskaper som vurderer å etablere seg utenfor Norge, og som trenger kapital. Jeg synes Staten i større grad kunne vært med både ute og hjemme - og bli mer aktiv enn bare å låne ut penger. Selvfølgelig må prosjektene være lønnsomme, men Staten må også være med på å ta risiko, sier Hagen.
- Er ikke statens opptreden i forbindelse med investeringen i Aker et eksempel på at den ikke trenger å være noen god eier?
- Det er de private som må bestemme, Staten skal ikke være forretningsdrivende, men være med som investor. Samtidig er det viktig at statens penger må inn i virksomhetene, ikke til Kjell Inge Røkke, som i dette tilfellet. Jeg etterlyser at staten er med mer som en partner - for eksempel i en joint venture-løsning, sier Hagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.