Mandag morgen ble det at klart Sapa, Orklas aluminiumsvirksomhet, slås sammen med Hydros virksomhet innen tilpassede produkter.

Tilfeldig timing
Sammenslåingen har lenge vært nevnt som en god match, men av ulike grunner blitt avvist av både selskapenes ledelse og analytikere.

Les også: Fra "lite realistisk" til "definitivt riktig" på ett år

Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla mener det er tilfeldig at fusjonen finner sted nå.

company:ork

- Det er ikke en spesiell hendelse som har gjort at dette skjer akkurat nå, sier Hagen til DN.no.

- Riktig løsning nå
Orkla har hatt en omfattende salgsliste siden selskapet i fjor høst bestemte seg for å bli et rendyrket merkevarekonsern.

Sapa har imidlertid vært fredet, og låten fra Orkla-hold har vært at selskapet har trengt to-tre år på baken før et eventuelt salg.

Dagens løsning er ikke helt fjernt fra dette, gitt at både Orkla og Hydro først kan initiere en børsnotering av fellesselskapet om «omlag» tre år. Hagen mener det ville være feil å selge Sapa nå.

- Jeg tror dette er den riktige løsningen kontra å selge det ut nå. Sammen med Hydro tror vil at det vil være verdiskapende å utvikle Sapa videre, og vi ser et stort verdiutviklingspotensial fremover, som vi ønsker å ta del av, sier Hagen.

- Tar ned risko
Siden Orkla med Sapa skyter langt mer inn i selskapet enn Hydro, mottar også Orkla 1,8 milliarder kroner fra det nye selskapet, som skal være på konto innen seks måneder. Det tilsvarer at Hydro skulle betalt Orkla 900 millioner kroner.

I hvilken grad tar denne avtalen ned risiko for dere?

- Det tar også ned risikoen ved at vi får utbetalt 1,8 milliarder kroner, så det sier seg selv at det tar ned risikobildet for oss, ja, sier Hagen.

Det er Sapas virksomhet innen innen profiler og bygningselementer så nå slås sammen med Hydros virksomhet innen såkalte ekstruderte produkter.

Sapas virksomhet for valsede produkter, Sapa Heat Transfer, inngår ikke i avtalen. Orkla har initiert en prosess for å selge denne virksomheten

Orkla ORK er opp 3,5 prosent til 46,8 kroner, omsatt for 72 millioner kroner. Norsk Hydro NHY er opp 2,4 prosent til 27,05 kroner, omsatt for 53 millioner kroner.

Les også:
Se hvor store de blir

<b>Orkla vil selge Sapa-restene </b>

<b>Orkla vil selge Sapa-restene </b>

<b>Hagen vil fjerne svensk kjempe</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.