Direktør Trygve A. Toften i Moelven Nordia innså i 2006 at de hadde mistet kontrollen på sykefraværet, og startet et arbeid for å få det ned. Nå er sykefraværet halvert - rett og slett ved å følge regelverket, skriver Dagens Næringsliv.
Selv om årsaken er klar, er det beinhardt arbeid som har fått sykefraværet i Nordia ned på fire prosent, mens Moelven-konsernet samlet har åtte prosent.
I tillegg til å sette i gang treningstiltak og legge til rette for å bedre arbeidernes helse, ble det etablert tettere kontakt med selskapet Infotjenester, som tilbyr kurs og rådgiving innenfor blant annet sykefravær. Det angrer han ikke på.
- De ga oss rett og slett en innføring i regelverket, og vi fikk mange a-ha opplevelser knyttet til hva som faktisk gir og ikke gir rett til sykefravær. Det nytter ikke å bli slepphendt på å følge opp fravær. Da glipper det igjen, sier Toften til DN.
Pålegges mange plikter
Ansatte hos Moelven Nordia har også blitt kurset i hva slags plikter de har når de er sykmeldte.
- For noen, kanskje særlig de unge, kommer det som en fullstendig overraskelse å bli kjent med plikten de har til å samarbeide med arbeidsgiver når de er syke, samt rettigheter og sanksjonsmuligheter bedriften har dersom arbeidstager ikke samarbeider i henhold til lovverket. Noen tror det er slik at bare man føler seg litt dårlig, kan man la være gå på jobb. Slik er det jo ikke. Kanskje man ikke kan gjøre den jobben man vanligvis gjør, men da er det vår oppgave å finne noe annet den kan gjøre, sier Toften.
Overraskede leger
Han har opplevd tilfeller hvor leger blir overrasket når de som arbeidsgiver ringer for å høre om den sykmeldte arbeidstageren har en restarbeidsevne.
- Det er jo vår plikt å gjøre det. Men vi opplever tilfeller hvor vi kan regelverket bedre enn legene. Noen tror vi er ute etter å grafse i arbeidstagernes sykdomsbilde, når vi i realiteten stiller spørsmål knyttet til arbeidsevne. Diagnosen er et forhold mellom lege og pasient som vi ikke har noe med. Vi vil bare vite om legen tror arbeidstagerne har mulighet til å jobbe redusert, sier Toften.
Statistikk fra Nav viser at hvis en arbeidstager er sykmeldt over åtte uker, reduseres sjansen for at han kommer tilbake i jobb med 50 prosent.
- Det er sjokkerende statistikk, og derfor er det avgjørende at vi som arbeidsgivere ikke overlater den sykemeldte til seg selv hjemme, sier Toften til DN.
Les mer fra DN.nos serie "Et sykere Norge":
<b>Vil ha slutt på &laquo;gratis&raquo; sykdom</b>
<b>Slakter nordmenns arbeidsmoral</b>
- Mange av disse kunne muligens vært i arbeid
<b>Dobbelt så syke i Norge</b>
Frykter &laquo;hollandsk syke&raquo; i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.