Spekulasjonene rundt Statens pensjonsfond - Utlands beholdninger i den kollapsede amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers florerer.

Pensjonsfondet, populært kalt oljefondet, er nemlig blant dem som kjøpte seg kraftig opp i Lehman i vår, da aksjekursen raste.

Fra utgangen av første kvartal 2008 til utgangen av andre kvartal 2008 hadde antall aksjer i Lehman Brothers tidoblet seg, fra 1,7 millioner til rundt 17,5 millioner aksjer.

Handlet etter redningsaksjon
DN.no har sett på rapporter som Norges Bank har sendt til det amerikanske kredittilsynet Securities and Exchange Commision (SEC). Disse viser at Norges Bank eide 17,5 millioner aksjer i Lehman Brothers 30. juni i år. Det betyr at Norges Bank har kjøpt seg opp en gang mellom 1. april og 30. juni 2008.

Kjøpene skjedde altså kort tid etter at amerikanske myndigheter grep inn og bidro til å redde investeringsbanken Bear Stearns i mars, men før finanskrisen nådde sitt høydepunkt i begynnelsen av september da den amerikanske sentralbanken tok over de kriserammede boliglånsgigantene Freddie Mac og Fannie Mae.

 


Bare oljefondet vet
Dermed kan Norges Bank allerede en gang i perioden april til juni ha satset på at amerikanske myndigheter ville gå inn og redde Lehman Brothers ved en eventuell kollaps.

Hvor stor aksjebeholdningen er i dag er det bare oljefondet som vet. Fondet kan ha greid å kvitte seg med posten i løpet av sommermånedene, og dermed begrenset tapet.

Milliardtap
Ifølge Financial Times viser databasen Mutual Fund Facts About Individual Stocks at oljefondet stå kan stå overfor et tap på opptil 238 millioner dollar, eller rundt 1,3 milliarder kroner, på Lehman-aksjene dersom de ikke kom seg ut før kollapsen.

Dersom oljefondet fortsatt eier 17,5 millioner aksjer er aksjeposten i dag verdt drøye 12 millioner kroner.

Oljefondet ønsker på sin side ikke å kommentere dagens verdi på Lehman-posten før i årsrapporten som kommer til våren.

- Vi er veldig bekymret og følger situasjonen nøye. Men vi offentliggjør beholdningene våre bare én gang i året i årsrapporten vår, og kommer ikke til å kommentere en enkelt investering, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til Financial Times.