Boligprisene falt med 0,9 prosent fra oktober til november, korrigert for sesongvariasjoner. Samtidig ble det solgt færre boliger sammenlignet med samme måned ifjor.
Novemberfallet er det største siden finanskrisen i 2008.
I et tomt rekkehus på Langhus, 20 minutter med tog fra Oslo, gjorde Ken Joseph Gevers i helgen nok et forsøk på å få solgt familiens tidligere bolig i Ski kommune.
– Det er ikke mange steder som ligger så nær butikker og togforbindelse og har fire soverom. I tillegg har vi ny garasje og egen parkeringsplass på tomten, og alt er pusset opp og hvitt. Så det skulle være ekstremt kurant, sier Gevers.
Kutter prisen
Siden han første gang la ut rekkehuset i slutten av september, har han holdt ti visninger og redusert prisen med 205.000 kroner til 2,995 millioner. Ingen ublu pris, synes han, tatt i betraktning at et av naborekkehusene i vår gikk for 3,25 millioner kroner.
– Det er litt snodig, vi klør oss litt i hodet, men må bare akseptere hvordan ting fungerer, sier Gevers.
Heller ikke samboerne Erlend Aarsæther (31) og Cecilie Borgen (24) fra Kolbotn, som var to av de tre som var innom på visning på lørdag, synes det er så mye å si på prisen.
– Vi har kikket på et hus i samme område som var ganske likt. Prisen var litt lavere, men det var mye som måtte gjøres. Vil man ha et rekkehus i dette området, må man opp i denne prisklassen, sier Borgen.
Overrasket megler
Eiendomsmegler Anine Lind i Privatmegleren skjønner heller ikke hvorfor enderekkehuset på Langhus ikke er solgt for lenge siden.
– Jeg trodde da jeg signerte oppdraget, at det ville gå etter første visning, så jeg er litt overrasket. Han har et veldig fint enderekkehus, og det pleier som regel å gå fort til den prisen, sier Lind.
Boligprisstatistikken for november viser imidlertid at det er delte boliger som er mest utsatt og opplevde det største prisfallet med 1,8 prosent fra oktober til november på landsbasis, mens eneboliger holdt seg best i pris med prisfall på 0,7 prosent. Interessen for rekkehuset har ifølge Lind vært god.
– Det har alltid kommet folk på visning, noen ganger har det vært 11–12 stykker innom, men det bare har vært ett bud, sier Lind.
Budet på 2,85 millioner kroner har imidlertid ikke fristet Gevers til å selge.
LES OGSÅ: Barns bolig den nye spareformen
– De som er interesserte, er redde for det de leser i avisene, blant annet, og for ikke å få solgt sitt eget. Når naboen ikke får solgt etter første visningshelg, regner de med at det tar tid å selge selv også, sier Lind.
Venter til nyåret
Foreløpig har det ikke kommet inn bud etter helgens to visninger på Langhus. Både Lund og Gevers tror nå de må vente til over nyåret med å få solgt.– Det viktigste er å bli kvitt det etterhvert, men ikke for enhver pris. Vi bør kunne ha råd til å sitte på det i hvert fall et halvt år til, sier Gevers.
Han synes det er rart boligkjøperne ikke benytter anledningen nå til å gjøre et godt boligkjøp.
– Vi forstår ikke dette. Det virker som vi er såpass flokkdyr at hvis det er ti om benet, så vil den ellevte også være med. Det virker veldig ulogisk, sier han.
Familien har allerede overtatt sin nye enebolig nærmere Ski sentrum, i et område der åtte av ti hus er bebodd av Gevers’ øvrige kompiser og kolleger med barn i samme alder som ham. Foreløpig er han så fornøyd med sitt nye hus at gleden ikke blir overskygget av at salget av familiens tidligere bolig tar tid.
– Det er visse ting man ikke får påvirket, så vi tar det så piano som vi kan, men det hadde vært greit å bli ferdig med det, sier Ken Joseph Gevers.
Les mer:
Dette tror ekspertene om boligprisene frem til 2016
Glemte å sjekke mailen - boligdrømmen brast (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.