Da ECB-sjef Mario Draghi for snart to uker siden lovet å gjøre alt for å redde euroen førte det til umiddelbar lettelse i finansmarkedene verden over. Da han en uke senere unnlot å komme med nye og konkrete tiltak reagerte markedene med skuffelse.
De siste dagene er imidlertid stemningen snudd. Skuffelsen er erstattet med ny optimisme.
- På fredag og igår kan det virke som om markedet har fordøyd Draghis uttalelser på pressekonferansen etter rentemøtet, og valgt tolke glasset som halvfullt, skriver valutaanalytiker
Rentekostnadene halvert
Resultatet er at rentene på blant annet spansk og italiensk statsgjeld har falt. Nedgangen har vært spesielt kraftig for spansk statsgjeld med kortere løpetider. Bare i løpet av handelen fra torsdag til og med mandag falt rentene på spansk statsgjeld med to års løpetid med rundt 1,5 prosentpoeng. Og sammenlignet med nivået rentene lå på i dagene før Draghi lovet å gjøre alt for å redde euroen er renten på toåringen mer enn halvert i annenhåndsmarkedet:
- 24. juli var renten på den spanske toåringen 6,76 prosent - det høyeste nivået siden landet ble med i eurosamarbeidet
- 26. juli lovet Draghi at ECB ville gjøre alt innenfor sentralbankens mandat for å bevare eurosamarbeidet
- 6. august var den spanske toårsrenten falt til 3,35 prosent - under halvparten av toppnivået litt under to uker tidligere
- 7. august: Spanias toårsrente korrigerer litt opp igjen til 3,52 prosent. Til sammenligning er renten på spanske tiårslån fremdeles på krisehøye 6,67 prosent.
Grunnen til at det er nettopp de korteste lånerentene som har falt kraftig, er enkel:
- Under pressekonferansen etter rentemøtet forrige uke sa Draghi at eventuelle nye obligasjonskjøp ville konsentreres om statspapirer med kortere løpetider, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets tirsdag.
Draghi vil imidlertid ikke sette igang nye støttekjøp av statsgjeld i markedet før eurosonens krisefond ESM og forløperen EFSF setter igang sine oppkjøpsprogram. Dette forutsetter at samtlige av EU-landene godkjenner den nye bruken av krisefondene og dessuten at de mest utsatte landene faktisk vil be om hjelp fra krisefondene.
Frykter politisk vranglås
Mandag bidro signaler om at Tysklands forbundskansler Angela Merkel støtter ECB-sjefens planer om støttekjøp i annenhåndsmarkedet til ytterligere rentenedgang. Merkels pressetalsmann Georg Streiter sa mandag at Draghi "uten tvil" handler innenfor ECBs mandat.
- Men Draghis store plan kan fremdeles spore av. Spesielt ser det ut til at det politiske klimaet mellom Italia og Tyskland er blitt forverret etter at Italias statsminister i et intervju med Der Spiegel i helgen sa at den tyske Forbundsdagens kontroll over EUs gjeld truer med å skape en splittelse i EU-prosjektet. Kommentarene har ført til rasende reaksjoner fra tyske politikere, skriver sjefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen i morgenrapporten fra Danske Markets mandag.
- Etter vårt syn er en av de største bekymringene for finansmarkedene for tiden en politisk vranglås som fører til at hverken Italia eller Spania ber om hjelp, legger han til.
Les også:
Draghi vurderer nye krisetiltak
- En spansk søknad om nødlån rykker stadig nærmere
Spania mot kanten av stupet: - Et spørsmål om dager eller uker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.