Høyere skatt på overskudd ville vært bedre enn formuesskatten, mener Ameln. Stordalen er helt enig i at skatten treffer urimelig, skriver Dagens Næringsliv.
Tirsdag sa finansminister Sigbjørn Johnsen til DN at ulik verdsetting av ulike typer formuer er en svakhet ved formuesskatten.
- Ved å øke formuesverdien på næringseiendom og sekundærbolig har vi forbedret dette, sa han.
Bedriftsleder Morten Ameln mener skatten fremdeles treffer ganske tilfeldig. Han betaler like mye formuesskatt som Petter Stordalen, selv om Stordalen er 100 ganger rikere.
Ameln betaler 1,1 prosent formuesskatt av en formue som i 2011 var på 83 millioner. Mesteparten av formuen utgjøres av hans heleide selskap Firesafe AS, som driver med brannsikring. Lokalene leier han.
- Rammer urimelig både positivt og negativt
Bedriftens eiendeler er først og fremst driftsmidler, varelager og fordringer. Fratrukket bunnfradraget blir formuesskatten da 913.000 kroner. Til sammenligning betalte Stordalen, som ifølge Kapital er Norges niende rikeste og god for 9,2 milliarder, 933.000 kroner i formuesskatt i 2011.
- Formuesskatten reduseres om du har mye eiendom. Jeg er enig med ham - skatten rammer urimelig både positivt og negativt. En del personer får urimelig høy formuesskatt, andre med eiendommer får lite, sier Petter Stordalen til DN.
- Jeg synes det totale skattetrykket er for høyt. Men om man ønsker å opprettholde dagens skattetrykk, er det en bedre løsning å heve skatten på eiendom eller øke skatt på bedrifters overskudd. Det hadde vært lettere å godta, sier Morten Ameln.
Les også: - Statsstøtten større enn formuesskatten
Johnsen nekter å svare velgerne om formuesskatten
- Formuesskatten har drevet meg til randen av emigrering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.