Først tirsdag leverte klesfabrikanten Helly Hansen tall for fjerdekvartal, lenge etter fristen. Den som ventet på noe vondt, ventet ikke forgjeves.
En positiv kontantstrøm på 160 millioner kroner i 2013 ble snudd til en negativ kontantstrøm på 439 millioner kroner ifjor.
– Det er 600 millioner feil vei, sier kredittanalytiker Lars Kirkeby i Nordea.
I en fersk analyse skriver han at arbeidskapitalsituasjonen er «komplett ute av kontroll». Han mener eierne må skyte inn ny egenkapital for ikke å være i brudd med betingelsene i et obligasjonslån på 380 millioner kroner.
Står på sitt
Midt oppe i kontantskvisen har både toppsjef Peter Sjølander og finansdirektør Anders Olstad gått av, med virkning fra 16. februar i år.
Sjølander nekter selv for at han har gått av på grunn av dårlige resultater, eller at han er blitt tvunget til å gå av. Han mener resultatsvikten er av midlertidig karakter, og skyldes oppstartskostnader i USA. For to år siden bestemte nemlig bedriften seg for å satse tungt i det nordamerikanske markedet.
– Det koster å vokse i USA, sier Sjølander.
Forøvrig henviser han alle spørsmål til dagens ledelse i Helly Hansen, selv om han fortsatt fungerer som rådgiver for selskapet. Sjølander har vært toppsjef i åtte år. Omsetningen er doblet i hans tid.
Paul Stoneham er ny toppsjef i selskapet. Han er vanskelig å få fatt i på en skurrete telefonlinje i USA, men han skriver følgende i en tekstmelding: «Vi er selvfølgelig skuffet over både helårsresultatet for 2014 og fjerde kvartal, og tar grep øyeblikkelig for å refokusere virksomheten og levere en mer balansert vekst i 2014». Stoneham svarer ikke direkte på Kirkebys påstand om at selskapet trenger ny egenkapital.
Det lyktes ikke DN å få en kommentar fra styreleder Ketil Eriksen tirsdag ettermiddag.
Pengene brukt opp
Ifølge Kirkeby har eierne alt skutt inn penger som allerede er brukt opp. Han sier 390 millioner kroner er rent ut bare det siste halve året. Det inkluderer 220 millioner kroner i ansvarlig lån etter årsskiftet. Kontantbeholdningen er nå på 101 millioner kroner i minus.
– Helly Hansen brenner cash og bygger lager og fordringer. De får ikke solgt varene sine, sier Kirkeby.
– Selskapet har gapt over litt for mye ved å etablere seg i USA, og mistet marginer.
Les også:
Dette skjer hvis de unge ikke får boliglån(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Les hele avisen her