Mens Norgesgruppen la frem tall som viste milliardvekst og forbedret lønnsomhet torsdag ettermiddag, har svenskeide Ica tapt milliarder på den norske satsingen de siste årene. Ica Norges butikker ble til slutt solgt til Coop, mens Norgesgruppen i dag kontrollerer vel 40 prosent av dagligvarehandelen.
Avtroppende Ica-sjef Thorbjørn Theie tror Ica hadde overlevd og snart tjent penger dersom Konkurransetilsynet hadde godkjent den foreslåtte samarbeidsavtalen med Norgesgruppen, blant annet eier Kiwi og Meny, i 2103.
– Det har vært frustrerende å høre politikere, Forbrukerrådet og Dagligvareleverandørenes forening (DLF) beklage seg over at det bare er tre dagligvareaktører igjen i Norge nå. I januar 2013 var alle disse som nå beklager seg mot innkjøps- og distribusjonssamarbeidet vi ønsket å få til med Norgesgruppen. Med et ja hadde Ica overlevd og blitt en solskinnshistorie, sier Theie.
Milliardtap
Han tror Ica, som tapte mer enn én milliard svenske kroner samlet de to siste årene, kunne tjent penger i 2016 dersom kjeden hadde fått samarbeide med Norgesgruppen.
– Jeg kjenner ikke fullt ut Icas tall, men jeg tror de hadde gått fra knestående og opp i stående, og på sikt i pluss hvis samarbeidsavtalen hadde blitt godkjent. Da hadde man beholdt fire dagligvareaktører i Norge, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen.
– Ica-eierne hadde ikke tanker om å gå ut av Norge da jeg begynte for tre år siden, og de hadde satset videre dersom man hadde fått til et samarbeid med Norgesgruppen. Til slutt ble ventetiden så lang at det ble umulig å få til en sunn business. Da Konkurransetilsynet i februar ifjor sa nei, besluttet eierne å selge etter å ha tapt sinnssykt mye penger opp gjennom, forteller Theie.
Ica Norge og konkurrenten Norgesgruppen offentliggjorde sitt samarbeid om innkjøp og distribusjon i januar 2013. Avtalen innebar blant annet at Norgesgruppens grossistselskap Asko ville distribuert vel 60 prosent av Icas volum. Norgesgruppen ville også stått for store deler av Icas innkjøp. Konkurransetilsynet stanset samarbeidet i februar ifjor, og begrunnet avgjørelsen med at avtalen ville svekke konkurransen i dagligvaremarkedet.
– Samarbeidsavtalen ble veldig svartmalt, og det ble fremstilt slik at Norgesgruppen skulle ende opp med 11 prosent mer av dagligvaremarkedet. Vi ba om et femårig samarbeid for å komme opp av myra vi sto i. Hvis du skal samarbeide med noen, må du gjøre det med dem som har best betingelser, forteller Theie.
Tøff konkurrent
Han understreker at han ikke er bitter over at de svenske eierne til slutt bestemte seg for at nok var nok og solgte butikkene til Coop. 93 av de 550 butikkene skal også fordeles på Norgesgruppen og Bunnpris, etter krav fra Konkurransetilsynet.
– Jeg skjønner at konkurrentene er redd Norgesgruppen, men alternativet burde de også tenkt på. Når jeg ser tilbake, skulle jeg ønske Konkurransetilsynet høsten 2012 ga oss et lite hint om at Ica måtte velge en annen samarbeidspartner for å få ja. Da hadde vi gjort det, og gått for Rema eller Coop, sier Ica-sjef Thorbjørn Theie.
Avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet mener partene tidlig fikk signaler fra tilsynet, og kunne valgt å tilpasse seg disse.
– Konkurransetilsynet mottok samarbeidsavtalen mellom Norgesgruppen og Ica i januar 2013. Etter seks uker varslet tilsynet partene skriftlig om at det var rimelig grunn til å tro at avtalen var ulovlig. Før sommeren var denne vurderingen gjentatt i et vedtak om midlertidig pålegg om opphør fra Konkurransetilsynet, og deretter stadfestet av Fornyings- og administrasjonsdepartementet etter klage fra partene, sier Gabrielsen.
Les hele avisen– For stor ubalanse
Både Dagligvareleverandørenes forening (DLF) og Forbrukerrådet mener Coops oppkjøp av Ica er å foretrekke fremfor en samarbeidsavtale mellom Ica og Norgesgruppen.
– Vi synes det er mindre problematisk at Coop nå overtar Ica enn om Norgesgruppen og Ica hadde fått samarbeide. Men likevel er det kritisk for konkurransen i dagligvaremarkedet at vi i realiteten nå kun har tre aktører, sier administrerende direktør Helge Hasselgård i Dagligvareleverandørenes Forening (DLF).
Han får støtte av fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.
– Det beste hadde vært om vi fortsatt hadde en fjerde landsdekkende kjede. En samarbeidsavtale mellom Norgesgruppen og ICA hadde etter vår vurdering medført for stor ubalanse i den nasjonale konkurransen og vært verre. Det betyr ikke at dagens situasjon med bare tre landsdekkende kjeder er uproblematisk, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.