Til tross for den svake kronen reiser mange nordmenn på sommerferie i utlandet i år. Selv om vi for første gang siden 2010 ikke skal bruke like mye penger på sommerferien, er det nok mange som benytter anledningen til å shoppe i utlandet.
Ifølge en oversikt fra valutaregisteret til Toll- og avgiftsdirektoratet handlet nordmenn for 107 milliarder kroner i utlandet i 2014.
Ifølge fungerende underdirektør Sonja Kujanpää i Toll- og avgiftsdirektoratet omfatter beløpet både kort som er benyttet i utlandet og kort benyttet i Norge for å betale varer i utlandet.
Grense på 6.000 kroner
De fleste kjenner til reglene for alkohol- og tobakkvoter, men det er også tollregler på andre varer du kjøper på utenlandsturen.
Før du kjøper drømmevesken eller andre dyre varer i utlandet, bør du ha dette i bakhodet:
- I tillegg til alkohol- og tobakkvoten finnes en generell verdigrense for hva man kan ha med seg fra utlandet. Har man vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer inntil 6000 kroner, inkludert kvotevarene, uten å betale toll og avgifter, sier Kujanpää til DN.
Under et døgn
Kjøper du deg en veske til over 6.000 kroner må du altså betale merverdiavgift for den når du kommer tilbake til Norge.
Skal du derimot ut av landet i under et døgn er verdigrensen mindre.
- Er oppholdet under 24 timer, er verdigrensen 3.000 kr. Verdigrensen regnes ut fra total sum på alle varer man har handlet i utlandet, inkludert kvotevarer, sier Kujanpää.
Kan bli anmeldt
Planlegger du en «harry-tur» til Sverige i sommer og handler for mer enn 3.000 kroner, må du altså innom tollen å betale.
Konsekvensene kan bli store om reglene brytes.
- Dersom man bryter reglene, risikerer man å bli fratatt varene, i tillegg til at man må betale et forelegg som regnes ut fra det overskridende varebeløpet. Dersom man fører inn varer for mer enn 10.000 kr over verdigrensen (3.000/6.000), blir man politianmeldt, understreker Kujanpää.
Varer som beslaglegges har du en liten mulighet til å få tilbake - men da må du betale.
- Dette vil være avhengig av hva slags varer som beslaglegges. Piratkopier og farlige varer, samt alkohol og tobakk destrueres. Tollvesenet gjennomfører hvert år tollauksjoner der «ekte varer» som for eksempel smykker, vesker og møbler selges, inntektene går i statskassen, sier Kujanpää.
Valutaregler
Skal du bringe valuta inn eller ut av Norge finnes det også regler som du bør huske på. Ved inn- og utførsel av valuta (eller andre betalingsmidler) med verdi over 25.000 kroner, må det deklareres til tollvesenet, forklarer Kujanpää.
- Det er ikke forbudt å ha med seg valuta over 25.000 kroner til eller fra Norge, men man vil føre kontroll med hva som føres inn og ut av landet. Ved unnlatelse å deklarere valuta, får man et gebyr som tilsvarer 20 prosent av hele beløpet. Dersom det er mistanke om at pengene er knyttet til kriminalitet, beslaglegger tollvesenet hele beløpet og anmelder forholdet til politiet, sier hun.
Tilbakebetalt toll
Det kan virke kjedelig å måtte betale toll og avgifter for å ha med seg shoppingvarene hjem fra ferien. Da bør du huske at du kan få tilbake momsen du betaler i landet du handler i.
- Det er ikke tollvesenet i Norge som betaler tilbake utenlandsk merverdiavgift, man må spørre i den butikken man handler i om, og eventuelt hvordan, man kan få merverdiavgift tilbakebetalt. Norge, Sverige og Finland har en avtale om at man alltid skal betale merverdiavgift i et av landene. Dette betyr at man ikke kan få tilbakebetalt merverdiavgift fra disse landene uten at man betaler merverdiavgift til Norge, sier Kujanpää. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.