– Jeg taper ganske mange kunder hver dag, fordi jeg ikke tar kort. Noen gidder ikke å hente penger, sier Jon Henrik Granli, som selger bær, honning, grønnsaker og klassiske saft-typer på Yongstorget i Oslo.
Dette er i ferd med å bli et stort problem, innrømmer Granli.
For folk har mindre og mindre kontanter på seg. Dette bekreftes av en undersøkelse MMI har laget for it-selskapet Evry. Der svarer nesten én av fire at de ikke har kontanter i lommeboken nå, og hele 28 prosent har slett ikke brukt fysiske penger den siste uken.
- Norge er vel det mest kontantløse samfunnet i Europa, men det er litt overraskende at såpass mange svarer de ikke har brukt kontanter i det hele tatt, sier Terje Mjøs, konsernsjef i Evry.
Les om teknologiene som kan erstatte kontanter: Mobilen som terminal
Kort til tyggegummi
De aller fleste har brukt kontanter maks to ganger siste uke. Samtidig er antall rene kortbetaling nær firedoblet på ti år, til 1,6 milliarder kjøp i 2013, viser tall fra Norges Bank.
–Jeg bruker kort til alt, selv kjøp av tyggegummi. Det er et unntak at jeg har kontanter, sier Sigrun Irgård, som ikke helt husker når hun sist brukte mynter og sedler.
Irgård vandrer over Yongstorget med en kortbetalt kaffe sammen med venninnen Henriette Brandeland. Hun betalte kaffen med kontanter og bruker fremdeles kontanter til «småting».
Rundt Youngstorget står en mengde salgsboder, men det er ingen betalingsterminaler å se. Alle sender kunder uten kontanter til en kiosk i Torggata som har minibank. Uten den ville det blitt vanskelig, innrømmer en selger, som ikke vil ha navnet i avisen.
Tar ikke kontant
Det blir stadig færre salgssteder som ikke tar kort, og det er stadig flere som slett ikke ønsker seg kontanter. «Vi tar dessverre ikke kontant betaling» står det i vinduet på enkelte butikker. Et annet eksempel er Hvalstrandsfestivalen, som i fjor ikke tok imot kontanter, påpeker Ingjerd Blekeli Spiten, divisjonsdirektør for Ebusiness i DNB.
- Vi ser de samme trendene, og det er bra for Norge. Det er dyrt å håndtere kontanter, både for banker og butikker. Dessuten blir det slutt på ran uten kontanter, sier hun.
Blant de under 40 år har over en tredjedel ikke brukt kontanter siste uken, og kun 20 prosent har brukt det mer enn «en til to ganger», viser tall fra MMI. Mjøs tolker det som at kontanter er på vei helt ut. Og det tror han er bra.
–Det gjør svart arbeid vanskeligere, sier han.
Erstatter automatene
Spiten mener det begynner å bli vanskelig å finne ting vi egentlig trenger kontanter til. Betaling mellom venner kan man for eksempel fikses med sms-betaling i banken, påpeker hun.
–Det skulle ikke forundre meg om betalingsterminaler snart overtar ved kirkekollekt og innsamlingsaksjoner. Etter hvert blir det nok færre ting man kan betale med kontanter, sier Mjøs.
Selv bruker han nesten bare kontanter til parkeringsautomater. Men disse får stadig mer konkurranse av apper på mobilen. Det samme gjelder billettautomater for kollektivtransport. som Ruter.
–Så maskiner som har erstattet menneskelige billettselgere blir nå selv erstattet av mobiler?
–Ja, sier Mjøs.
(alle tall i millioner transaksjoner)
Les om teknologiene som kan erstatte kontanter: Mobilen som terminal (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.