Hennes & Mauritz (H&M) hadde en sterk økonomisk vekst ifjor. Det børsnoterte svenske selskapet gikk med overskudd før skatt på 20 milliarder svenske kroner, en økning på 18 prosent sammenlignet med fjoråret. Og det til tross for at klær aldri har vært billigere.

 

Sveriges rikeste

De sterke økonomiske prestasjonene gjør Persson-familien, Sveriges rikeste familie, enda rikere. Stefan Persson, styreleder og sønn av H&M-gründer Erling Persson, tar ut 5,7 milliarder svenske kroner i utbytte – en økning på 200 millioner sammenlignet med fjoråret. Stefan Persson overtok ledelsen av selskapet etter faren i 1982, og regnes som Sverige rikeste mann med en formue på 193 milliarder kroner. Han eier 35,5 prosent av aksjene, og kontrollerer 68,5 prosent av stemmene i selskapet.

Motekjempe på verdensbasis

Hennes & Mauritz er Stockholm-børsens største selskap, og verdens nest største kleskjede, med 132.000 medarbeidere. Omsetningen passerte 176,6 milliarder svenske kroner ifjor. Best gikk salget i Tyskland, hvor salgsinntektene økte med åtte prosent. Tyskland er H&Ms sjette største marked.

Stefan Persson - hovedeier i Hennes & Mauritz og sønn av gründeren Erling Persson.
Stefan Persson - hovedeier i Hennes & Mauritz og sønn av gründeren Erling Persson. (Foto: Stefan Borgius - Dagens Nærings)
– Vi kan vise til sterke finansielle prestasjoner og fortsetter og ta markedsandeler fra konkurrentene. Kolleksjonene er blitt godt mottatt på markedet, og en økt trafikk både i våre butikker og på nett, sier Karl-Johan Persson, sønn av Stefan Persson.

Han tok over som administrerende direktør i H&M i 2009 og får utbetalt et utbytte på 118 millioner svenske kroner for 2014.

Underbetaler ansatte

Utbyttene er større enn analytikerne hadde forventet, og skjer kort tid etter at det ble avslørt at H&M har underbetalt butikkmedarbeidere i Storbritannia. Selskapet har havnet på myndighetenes «fyliste» med totalt 37 selskaper som ikke har utbetalt riktig minstelønn til ansatte. H&M har underbetalt 540 ansatte. Ifølge H&M skyldes feilen en svikt i automatiske timeregistreringen, der personalmøter før butikkenes åpningstid ikke ble inkludert i lønnsberegningen.

Minstelønnen i Storbritannia er 6,50 pund (78 kroner) i timen, og diskuteres heftig i britiske medier. En stor andel av alle britiske arbeidssøkere blir kun tilbudt korttidsjobber med minstelønn. Totalt er over 1,4 millioner på ugunstige korttidskontrakter, viser tall fra Storbritannias statistiske sentralbyrå.

I Norge nådde H&Ms salgsinntekter 5,6 milliarder svenske kroner i 2014, en økning på fem prosent sammenlignet med 2013

– Vi er svært fornøyd med resultatet, ikke minst med tanke på at den generelle veksten i markedet har vært laber, sier Lucas Seifert, H&Ms norgessjef.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.