Taper på første tjeneste – skal tjene på å kutte regninger

Payr taper penger på å gi kundene enkel regningsbetaling, men skal tjene det inn på å krympe regningene.

Espen Einn (t.v.) og Kyrre Andersen i Payr vil inn i Sverige i løpet av året, og videre ut i Europa og østover. USA mener de er et overfylt og underutviklet marked. Foto: Gunnar lier
Espen Einn (t.v.) og Kyrre Andersen i Payr vil inn i Sverige i løpet av året, og videre ut i Europa og østover. USA mener de er et overfylt og underutviklet marked. Foto: Gunnar lier

Ta bilde av regningen din med mobilen – så fikser Payr KID-nummeret og resten av utfyllingen. Dette er tjenesten selskapet lanserte i sommer, og som vokste drøyt 60 prosent fra november til desember, til 4500 aktive brukere som betalte regninger for 17 millioner kroner. Veksten har fortsatt.

– Folk betalte regninger for syv millioner den siste uken, sier gründer Espen Einn.

Denne tjenesten taper de imidlertid penger på. For kundene kan betale med kredittkort og få bonuspoeng på kortet, mens Payr dekker avgiftene for kortbruken. Pengene ligger i neste trinn, som skal kutte størrelsen på kundenes regninger.

– Rett før jul lanserte vi markedsplassen vår. Med kundens tillatelse skanner vi innholdet i regningene og søker etter en bedre leverandør, sier gründer og leder for selskapet, Espen Einn.

Så langt har de laget tjenester som kan søke opp gunstige priser og vilkår for mobiltelefoni, strøm, reise- og ulykkesforsikring, samt refinansiering av forbrukslån og kredittkort. Ved å få tilgang på informasjon fra folks regninger vil de kunne regne seg frem til billigere alternativer, og gjøre byttet enkelt i samarbeid med leverandørene.

– Folk flest vet de bør bytte eller reforhandle oftere, og vi prøver å gjøre det betraktelig enklere, sier Kyrre Overland Andersen.

Han drev tidligere Bedrebest.no, et eget selskap for prissammenligning, men det ble kjøpt opp av Payr i høst, og nå er tjenesten integrert i appen.

Planen er nå å lage stadig flere slike tjenester for produktsammenligning, og presentere alternativer til kunder som bruker dem til å betale regninger.

Payrs inntekter skal komme fra leverandører som de sender nye kunder til. Dette skaper en interessemotsetning – for det er slett ikke sikkert at Payrs partnere alltid er billigst eller best. Selskapet lover å alltid anbefale det beste alternativet, uansett om det er en partner.

– Hvis vi ikke klarer å gjøre en avtale med dem som er på topp vil vi fortsatt anbefale dem, men vi tilbyr ikke bytte av leverandør, sier Einn.

Det betyr at kunden må selv må finne ut av hvordan de bytter, mens bytte til partnere kan gjøres rett i appen.

– Renten på ulike boliglån kan fort utgjøre en forskjell på 20.000 kroner i året, en forsikringspakke kan spare deg for 10.000 og strøm noen tusenlapper, anslår Overland Andersen.

Einn mener alle parter vinner på dette.

– Leverandørene får flere kunder til lavere pris, kundene bedre tjenester og vi får en andel. De som kanskje taper på dette er de dårligste leverandørene, sier han.

Gründerne vil prøve å ta tjenesten enda et steg videre, ved hjelp av kunstig intelligens. Hvis regningsbetaling var trinn én og markedsplassen trinn to, skal tredje trinn bli at Payr automatisk skifter leverandør, uten at kunden må gjøre noe.

Trinn fire er svært ambisiøst.

– Dette trinnet handler om totaloversikt over økonomien din, som vi kan hente inn med ditt samtykke, og bruke til å gi deg forslag til å optimalisere økonomien, sier Einn.

Til dette trenger de det nye bankdirektivet fra EU, PSD2, som er i ferd med å innføres. Dette vil gi betalingsaktører som Payr tilgang til kundenes kontoer i alle banker, hvis kundene gir sitt samtykke. Dermed kan de få oversikt over alle regninger, og økonomien.

De nye EU-reglene er en fundamental endring av hele bransjen, som vil skape helt nye muligheter og utfordringer, mener Even Westerveld, kommunikasjonsdirektør i DNB.

– På finanskonferanser hevdes det for tiden at europeisk bankbransje får tre nye konkurrenter per dag. Det sier noe om hva disse nye reglene utløser av innovasjon. Det er kjempespennende, sier han.

Han sier DNB ønsker konkurransen velkommen, men ikke har noen planer om å legge seg ned og vente på å bli spist.

– Det handler om å gjøre tjenestene enklere for kundene, og Vipps er kanskje Norges største fintech-suksess. Men vi er avhengige av å fortsette å gjøre det enklere, og jobber med mange nye initiativer, sier Westerveld. (Vilkår)
Landet ti år for sent
0 seconds of 1 minute, 3 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:03
01:03
 
Publisert 23. januar 2018, kl. 12.40Oppdatert 23. januar 2018, kl. 13.03
PayrEspen EinnKyrre Overland AndersenNorgeDNB