Norske netthandelsgiganter kaster seg på Amazon-modell: Hagen og Varner gjør oppkjøp innen hjemlevering

En ny netthandelskonstellasjon med Stein Erik Hagens Canica og Varner-familien kjøper seg opp i hjemleveringsselskapet Porterbuddy. Dermed styrker de posisjonen hele veien hjem –helt likt Amazon.

Varer fra Clas Ohlson og Fjellsport.no er kommet inn til Porterbuddys lager på Ryen. Her fordeles pakkene ut på kjørerutene. Fra venstre Andrew Vance, Tord Störtebecker (med ryggen til) og Anders Sveen.
Varer fra Clas Ohlson og Fjellsport.no er kommet inn til Porterbuddys lager på Ryen. Her fordeles pakkene ut på kjørerutene. Fra venstre Andrew Vance, Tord Störtebecker (med ryggen til) og Anders Sveen.Foto: Per Ståle Bugjerde

I et godt gjemt lagerlokale på Ryen i Oslo ligger navet i Porterbuddys distribusjonsnettverk.

– Her får vi varer inn fra ulike lagre og nettbutikker. Etter en rask «turn», går pakkene rett ut igjen, sier gründer Henrik Gerner-Mathisen.

Effektive hjemleveringsløsninger er ett av de viktigste konkurranseelementene i den raskt voksende netthandelen. I takt med volumøkningene er også den siste mila hjem til kundene blitt bedre butikk.

Nå går en ny konstellasjon med Canica, Varner og Farmasiet.no (tidligere Komplett Apotek) inn på eiersiden. Etter det DN erfarer, bidrar de nye eierne med rundt 40 millioner kroner i frisk kapital.

Det indikerer en verdsettelse av selskapet på 100–120 millioner kroner.

Fra før er det tungvekterne Posten/Bring, PostNord og Schibsteds Helt hjem som dominerer markedet med sine landsdekkende nettverk. Alle disse har milliardomsetning.

Gründeren tror fortsatt det er mulig å ta en lederposisjon på hjemleveringen de retter seg inn mot i tettbygde strøk i og rundt storbyer. Kapitaltilførselen gjør at de nå også utvider konseptet til flere norske byer.

– Det er viktig at lokale aktører kan svare på konkurransen fra utenlandske selskaper.

Minner om Amazon-modell

Når Canica, Varner og Farmasiet.no kommer inn på eiersiden, tilføres Porterbuddy også store pakkevolumer fra deres nettbutikker.

Måten disse netthandelsgigantene også går inn i distribusjonsleddet på, kan minne om Amazons integrerte verdikjede. Gjennom abonnementstjenesten Amazon, tilbyr den amerikanske netthandelsgiganten fri hjemlevering. Tjenesten har eksistert i flere år i land som USA, Storbritannia og Tyskland. Flere norske kjeder har i flere år forberedt seg på at Amazon også skal ta steget til Norden.

Innen norsk netthandel er ikke det nye trekløveret hvem som helst.

Varner er Norges største kleskonsern med kjeder som Cubus, Dressmann og BikBok. Canica eier kjeder som Jernia og Kremmerhuset og har de siste årene bygget opp en netthandelsportefølje under paraplyen til heleide Komplett. Tidligere i år inngikk imidlertid Canica partnerskap med oppkjøpsfondet Verdane som fikk deleierskap i nettbutikker som Farmasiet (tidligere Komplett apotek) og bildeler.no.

– Dette er stort for oss, fordi det kombinerer kompetent kapital og volum på en god måte.

Gründerne Tord Störtebecker og Henrik Gerner-Mathisen har sammen med teamet bygget opp et eget distribusjonsnettverk de siste par årene som skal utfordre de store etablerte.

De eier likevel ikke en eneste budbil.

– Vi er et teknologiselskap, mens selve hjemleveringen utføres av tredjepartsselskaper.

På ettermiddagen topper det seg når bilene fra nettbutikkene kommer inn. Denne dagen er hele ledergruppen involvert.

– Utviklingen skjer løpende. Derfor er vi med på alt, sier Gerner-Mathisen.

De vet allerede pakkevolumet på forhånd slik at de kan dimensjonere med antall biler. Rutene optimaliseres i det pakkene kommer inn.

I dag går de største volumene til post i butikk. Schibsted er også stor med distribusjon med avisbudet om morgenen. Men med hjemlevering samme kveld, mener gründerne at de har et fortrinn.

– Vi gir kunden et håndtrykk når vi kommer. Mange av varene har stor verdi og bør leveres personlig. Mange ønsker ikke at apotekvarer, elektronikk, klær, sportsutstyr og varer med høyere verdi legges igjen på utsiden av døren.

Samler tre store

Grupperingen rundt gründerne beholder kontrollen over selskapet med over 50 prosent av aksjene, mens de nye aksjonærene får 25–30 prosent av aksjene.

Når alle pakkene er kommet inn fra nettbutikkene, optimaliseres kjørerutene gjennom egenutviklet programvare. Fra venstre Eivind Skurdal, Thomas Vangen, Anders Sveen, Ricardo Marcos, Andrew Vance og Tord Störtebecker.
Når alle pakkene er kommet inn fra nettbutikkene, optimaliseres kjørerutene gjennom egenutviklet programvare. Fra venstre Eivind Skurdal, Thomas Vangen, Anders Sveen, Ricardo Marcos, Andrew Vance og Tord Störtebecker.Foto: Per Ståle Bugjerde

Stein Erik Hagens Canica får nå mer kontroll på hele verdikjeden hjem til netthandelskunden.

– For oss i Canica er det spennende at tre store grupperinger går sammen som ett lag både kommersielt og finansielt inn i «last mile»-løsningen som Porterbuddy tilbyr. Det betyr at Canica og våre retail-operasjoner får læring og en posisjon innenfor hjemlevering, sier Kjetil Wisløff som er COO i Canica.

Canica-eide Jernia og Farmasiet (tidligere Komplett apotek) har allerede benyttet Porterbuddy en stund. Det samme gjorde Marked.no.

– De har et dyktig team som vi tror vil lykkes med å ta løsningen PorterBuddy tilbyr til et nytt nivå nå som de har økonomiske ressurser og får opp volumene, sier Wisløff.

Underleverandørene til Porterbuddy benytter til dels elbiler. Parallelt bygger Porterbuddy distribusjon med transportsykler i indre by for å redusere utslippene og å øke effektiviteten.

– I dag er det vanlig å hente varene i post i butikk, så sånn sett kan du si at privatbilen er vår største konkurrent. Dette handler om adferdsendring på konsumentsiden. Vi skal gjøre hjemleveringen så grønn som mulig og bedre for miljøet enn om man handler selv med bil, sier Gerner-Mathisen.

Selskapet mottar også offentlig støtte gjennom Innovasjon Norge og miljøteknologiordningen.

Henrik Gerner-Mathisen ser på Porterbuddy mer som et teknologiselskap enn et distribusjonsselskap.
Henrik Gerner-Mathisen ser på Porterbuddy mer som et teknologiselskap enn et distribusjonsselskap.Foto: Per Ståle Bugjerde

Budbilbransjen er allerede kjent for å være presset på pris. Det har også vært avdekket flere tilfeller av arbeidslivskriminalitet.

– Jeg er svært opptatt av at vi gjør det vi kan innenfor rimelighetens grenser for å sjekke og stille spørsmål til hver enkelt underleverandør i forbindelse med mulig samarbeid. I tillegg gjennomfører vi grundig onboarding av hver enkelt sjåfør før de kan ta oppdrag. Vi gjør det beste vi kan innenfor det vi kan kontrollere, sier Gerner-Mathisen.

Han mener at måten de henter sanntidsinformasjon og optimaliserer rutene på bidrar til å senke kostnadene.

Noen av nettbutikkene som benytter Porterbuddy tilbyr hjemlevering ned til 49 kroner, men gründeren mener man ikke utelukkende kan se på prisen for å vurdere lønnsomheten.

– Det er store variasjoner i pris avhengig av hvordan nettbutikkene bruker fraktsubsidier i markedsføringen. Det som er viktig for oss er kundeopplevelsen og at fraktalternativet blir synlig allerede når kundedialogen starter, sier Gerner-Mathisen og tilføyer at prisstrukturen også er tilpasset trafikktoppene.

I fjor påførte teknologiinvesteringene selskapet et underskudd på over 10 millioner kroner.

– Tidspunktet for når vi vil gå i pluss er avhengig av teknologiinvesteringene. Vi er i ferd med å tjene penger på den operative driften, men det vil ta noen år før vi tjener penger på bunnlinjen.

Publisert 7. desember 2019, kl. 12.21Oppdatert 8. desember 2019, kl. 17.48
PorterbuddyCanicaJerniaCubus
Eavis