Torsdagens rentekutt førte til at svenske kroner ble mer verdt enn norske kroner - for første gang siden år 2000.
- Litt surt for de som står klare til å reise til Spania nå i høstferien, eller hadde tenkt seg over grensen for å hamstre billig kjøtt i Sverige, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.
I skrivende stund må du ut med 101,54 norske kroner for 100 svenske kroner. Dette gjør «harryhandelen» mindre lønnsom enn tidligere.
- Sentralbanksjefen ønsker at vi heller skal bruke pengene her hjemme, understreker Juel.
Imidlertid er det ikke kronekursen som avgjør om nordmenn handler i Sverige, ifølge dagligvareekspert Odd Gisholt, høgskolelektor og fagsjef for varehandel ved Handelshøyskolen BI.
- De som driver med «harryhandel» er folk som er erfarne med dette. Det er folk som har gjort det til en jevnlig handletur. Hovedgrunnen til at de drar har ikke noe med kronekursen å gjøre, det er at sprit, tobakk og godis er vesentlig billigere i Sverige, sier han.
Ekstra gode tilbud
Gisholt peker på at disse varene har så store drivkrefter at nordmenn ser bort i fra kronekursen.
- Jeg tror ikke at svenskehandelen vil stoppe opp selv om kronen har blitt svakere, sier han, og fortsetter:
- Det som skal til er at sprit, tobakk, godis og kjøtt blir billigere i Norge. Og det ser det ikke akkurat ut til at det nye statsbudsjettet tar høyde for.
Ifølge Gisholt er de svenske kjøpesentrene fullt klar over den svake norske kronen. Det gjør at de plasserer annonser med reduserte priser og ekstra gode tilbud i norske aviser.
- Dette virker mye sterkere enn at den norske kronen er svekket, sier Gisholt.
Vil bremse grensehandelen
Direktør Ingvill Størksen for dagligvare i Virke viser til at grensehandelen stadig øker.
- Vi ser for eksempel at østfoldingene i snitt bruker 10.000 kroner mindre på mat enn landsgjennomsnittet. Det er ikke fordi at Sogn og Fjordane
er mer storspiste enn folk i Østfold. Det blir nærliggende å tenke at det handler om grensehandel, sier hun til DN.Størksen peker på at det bør være et politisk mål å sørge for at denne omsetningen kommer over til den norske siden av grensen.
- Da vil man også få flere norske arbeidsplasser og norske skatteinntekter, sier hun.
Virke mener nå at den historisk sterke svenske kronen mot den norske, gir regjeringen et godt utgangspunkt for å bremse grensehandelen.
- Noen varegrupper er såkalte lokkevarer, som folk i særlig grad handler over grensen. Et godt eksempel på dette er drikkevarer, både brus og alkohol. Ting på boks og flaske, sier Størksen.
Særavgifter
Hun viser til at norske særavgifter har stor betydning for at prisene er høyere i Norge enn de er i Sverige.
- Et eksempel er særavgiften på drikkevareemballasje. Den utgjør en betydelig sum som blir lagt på varene.
- Da denne ble innført var situasjonen helt annerledes enn det den er i dag. Nå brukes drikkevareemballasje i Norge enten om igjen eller smeltes om og brukes på nytt. Det er ikke lenger et miljøproblem, sier Størksen.
Ifølge henne bør regjeringen fjerne denne avgiften nå, og både gjøre betydelige grep for å bremse grensehandelen og rydde opp i avgiftene.
- Høyre, Venstre og KrF har tidligere vedtatt å fjerne denne avgiften. Det vil ha en stor betydning, antar vi, sier Størksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.