- Nå har butikkene slitt med valutakursen en stund, så nå er de nødt til å ta ut høyere priser i markedet. Før har de tatt mye på egen kappe, men nå må de ta det ut på forbruker, sier direktør Bror Stende for mote og fritid i Virke til DN.
Kronen har vært på svake nivåer mot våre viktigste handelspartnere helt siden Norges Bank kuttet renten i desember ifjor, og det tærer på importbedriftene.
- Det handles veldig mye i dollar, og kronen er veldig svak mot dollaren. Den har vært det vedvarende, det har ikke bare vært et blaff, sier Stende.
For ett år siden kostet en dollar 6,40 norske kroner. I skrivende stund koster en dollar 8,08 kroner. På dette nivået har kronen vært i mange måneder.
Tidligere har Virke varslet at importørene sliter med den svake kronen. Det har imidlertid ikke slått ordentlig ut i prisene for kundene - før nå.
Dette gjelder alt fra store kjeder med egne merker, til mindre leverandører som selger inn til frittstående butikker.
- Alle er nødt til å legge på prisene nå, understreker Stende.
Sliter med svak krone
Etter at oljesmellen rammet norsk økonomi har Norges Bank senket styringsrenten for å svekke valutakursen vår. Dette for at den tradisjonelle eksportnæringen i Norge skal bli mer konkurransedyktig.
DN har tidligere skrevet om bransjer som tjener på den svake kronen.
- Les mer her: - Vi ønsker en svekket valutakurs, uten at den går «helt bananas» og - Dette er den minst smertefulle måten å gjøre det på
For importbedriftene er imidlertid effekten av den svake kronen en helt annen. Nettopp fordi varene de kjøper utenlands blir dyrere.
Ifølge Stende har importørene av klær slitt med valutakursen i snart ett år.
For tøft å ta på egen kappe
Han forklarer at kronesvekkelsen har slått litt og litt inn på prisene, men at leverandørene ikke har turt å ta det ut på kundene.
- Nå ser mange at det blir tøft å ta det på egen kappe, sier Stende.
Ifølge ham vil vi denne høsten se at prisene på klær for alvor har økt.
- Man har kanskje trodd at valutasituasjonen skal endre seg. Men det har den ikke gjort, sier han.
Selv om prisene vil øke i alle klesbutikker, vil imidlertid prisøkningen være varierende.
- De store kjedene med lav pris vil du merke det mindre på. Mens andre steder vil du merke det bedre. På merkevarer som i utgangspunktet har en høyere pris, vil det merkes kraftigere, sier Stende.
Høyere prisvekst
Fredag viste inflasjonstall at prisene i Norge har steget mer enn ventet i løpet av det siste året.
Norske priser har steget betydelig, ettersom kronesvekkelsen gjør importvarer dyrere.
- Det er ingen tvil om at kronesvekkelsen har en raskere og sterkere effekt på inflasjonen enn ventet tidligere, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering.
Ifølge ham kan kronesvekkelsen ha hatt en sterkere effekt enn ventet på inflasjonen.
- Men det er også mulig at importørene justerer prisene raskere enn ventet, skriver Bruce.
Både Nordea Markets, Handelsbanken Capital Markets og DNB Markets tror prisveksten vil endre retning i løpet av noen måneder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.